Prevence v těhotenství

Dobrý den, jsem v 30. tt. Až nedávno jsem se dozvěděla o důležitosti zjištění možné poruchy štítné žlázy v těhotenství. Gynekolog mě na nic takového neupozornil. Chtěla bych se objednat na vyšetření, mám ale obavy, že v případě pozitivního nálezu je na prevenci negativních důsledků na vývoj plodu pozdě. Obtíže žádné nemám, nikdy jsem problém neměla. I tak mě však zajímá, zda lze něco v tak pokročilé fázi těhotenství zachránit a proč není test na protilátky součástí screeningu v prvním trimestru. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro vývoj plodu je klíčová funkce štítné žlázy v prvním trimestru, ale samozřejmě by měla být v pořádku po celou dobu gravidity. Pokud by byla funkce štítné žlázy výrazně porušená, byl by poškozen psychomotorický vývoj plodu. v takovém případě byste ale i vy měla určitě nějaké obtíže. Zda a kolik lze zachránit ve 30, týdnu těžko soudit...nikdo to asi nikdy nezkoumal (nebo o tom jenom já nevím). O zavedení screeningu štítné žlázy v těhotenství se endokrinologové pokouší již dlouho,ale vše vázne na finanční stránce věci a také na ochotě některých gynekologů. V současné době screening nabízeji některé pojištovny v rámci svých bonusových programů. Přeji příjemný den a zdravé miminko

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: