Preventivní léčba viru hsv-2 herpesinem

Dobrý den, v posledních měsícíh jsem začala mít problém s chronickým výskytem herpes genitalis, recidivující s 1, max 2 týdenním odstupem pokud nebyly užívány léky, ale jen mast Herpesin (dříve jen občasný, 1-2x do roku výskyt HSV-1 na rtech, spouštěč vždy nedostatek spánku; nyní celkově špatný stav díky chronické borelióze, zatím léčena pouze částečně 4 týdny doxybene, obtíže ale přetrvávající, celkově zhoršená imunita a chronická únava i při dostatečném spánku, nově vícéměně pouze výskyt herpes genitalis).Gynekoložka mi pokaždé předepsala týdenní zaléčení Herpesinem 400mg, po několikeré recidivě v krátkém časovém období doporučila preventivní dlouhodobou léčbu min.6 měsíců, předepsala zásobu Herpesinu 400mg 2x denně na měsíc (po tuto dobu bez obtíží) a odkázala dále na léčbu imunologa s tím, že dlouhodobé předepisování tohoto léku nespadá pod gyn.ordinaci.Moje imunoložka mi následně předepsala 1 balení (25tablet) Herpesin 200mg s tím, že stačí dávkování 1x denně a mám přijít na kontrolu za měsíc, že uvidíme dále, nicméně, že dlouhodobé braní Herpesinu z imunologického hlediska nevidí jako ideální. Toto dávkování mne překvapilo, neboť v SPC je uvedeno pro prevenci infekcí právě 400mg 2x denně (či 200mg 4x denně), s příp.možným snížením postupně na 200mg 3x denně, s přerušením po 6-12měsících. Musím říci, že k současné lékařce již nemám mnoho důvěry, neboť to není první případ poněkud zvláštního dávkování (po pozitivních výsledcích testů na boreliozu předepsán pouze 3denní azitromycin s tím, že "by to mělo stačit", 4týdenní doxybene předepsáno následně praktickým lékařem dle jeho slov jako min.základní léčba!) a v současné chvíli hledám nového imunologa. Jelikož jsou ale dlouhé čekací lhůty na objednání a chronický výskyt herpes genitalis s prakticky nepřetržitými recidivmi mě velmi obtěžuje, ráda bych do té doby, než budu v pěči nového lékaře léčba zahájila, nicméně efektivnám způsobem. Můj první dotaz se týká současného předepsaného dávkování - je takové vůbec dostačující a tedy k něčemu ? Nerada bych brala zbytečně léky, které nejsou efektivní. Dále, má smysl začínat léčbu herpesinem, u které je možné přerušení, pokud současná imunoložka nebude chtít další léky předepsat - tedy, je efektivní léčba i tímto způsobem, s případným navázáním s léky od nového lékaře, byť po nějaké pauze ? Nevím, zda mám tedy začít nyní brát to 1 balení herpesinu, který mi byl předepsán, dle dávkování lékařky pouze 1x denně tabletu 200mg (aby to vůbec k něčemu bylo), či dávku znásobit dle SPC na těch 200mg 4x, či alespoň těch snížených 3x denně a snažit se co nejrychleji dostat k novému lékaři a mezitím se pokusit vymámit větší dávku léků ze stávající imunoložky či gynekoložky, aby léčba nemusela být přerušena za týden, kdy 1 předepsané balení dojde. Velice děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Moniko, vzhledem k údaji o současném výskytu herpetické a spirochetové infekce bude pravděpodobně důležitější správná diagnostika a léčba na doporučení imunologa. Doporučuji Vám vyhledat jinou imunologickou ambulanci a v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) se domluvit na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
opakovaný genit.herpes | Od: Iveta | 20.4.2017 17:07
Jái mám podobný problém s herpesem, braní léků po mnoho měsíců a let, poté ihned se opar objevil opětně,na imunologii také nepomohli, Imunor ani gamaglobulin nezabránily dalším afekcím.Nyní zkouším léčbu homeopatiky,ale pod vedením lékařky.-homeopatky, jiná cesta není, stejně se s opary stále trápím několikrát do měsíce a doufám, že se jednou snad stav zlepší....
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: