Preventivní prohlídka na nefrologii/urologii a endokrinologii -potřebuji doporučení od praktického lékaře? dále: jak řeš

Dobrý den, v dětství jsem měla časté obtíže se záněty močových cest, chronický zánět močového měchýře a gynekologické nálezy. (pro ilustraci: patřila k tomu také porucha imunity, časté bronchitidy apod., alergie, atop.ekzém, migrény) Docházela jsem na nefrologii, dlouhodobě užívala např. Furantoin, v pubertě obtíže ustaly, a tak už jsem vlastně od dětského lékaře nikam nepřecházela. Nyní (třicátnice) nemám z hlediska urologického nic akutního, ale ráda bych prověřila, jak na tom s ledvinami a moč.cestami jsem. Jak vzhledem k své historii nemocí, tak i proto, že otec má na ledvinách cysty a já dlouhodobě konzumuji značné množství kávy, což asi není nejvhodnější. Myslíte, že má preventivní prohlídka u mne smysl? A jak mám postupovat, pokud ano? Prostě vybrat nějakého nefrologa ze seznamu, nebo potřebuji žádanku od praktického lékaře? Dále by mne zajímalo, jestli byste mi mohl poradit, jak se dopátrat příčiny nynějšího stavu -- dlouhodobě se cítím unavená, mám studené končetiny, v nohách často cítím mravenčení (zřejmě od páteře - řeším na neurol.), někdy (hl.v noci) též tupá bolest holení, lehké bolesti kloubů/prstů/zápěstí na rukách (zvláště při psaní na klávesnici či nějaké fyzické práci), opakovaně se objevuje a mizí bolest paty při došlapu (snad od ploché nohy). někdy též nárt a klenba pobolívají - třeba i v noci, v klidu, bez zatížení, celkem časté bolesti hlavy, občas i migréna, lehký tinitus v pravém uchu - cca rok, někdy zmizí, ale zase se vrací, a dá se říci, že se mi asi i zhoršil atop.ekzém - respektivě se z dlaní přesunul na vrchní část rukou, kde je dost patrný, jsem apatická až depresivní, poruchy spánku, dlouhodobě převážně obrácený biorytmus, takže i málo slunce... posledních cca 5let jím spíše bezmasou stravu (ale ne striktně, ale převážná část bílkovin je z mléčných produktů, vajec a luštěnin). V posledních měsících také často "přeleženiny" - nejen, že si odkrvím končetiny, ale někdy podobný efekt cítím i třeba na břiše, což se mi zdá zvláštní... také se mi také zdá, že se mi snáze dělají modřiny, ale snad už jen prostě maluji čerta na zeď - díky stěhování se člověk častěji setkal s nějakým předmětem v cestě, tak je to snad proto :-) Jsem nekuřák, atopik, alergik. Pohybu nyní málo, stresu více. Maminka má progresivní artritidu- ruce. Na všeobecné preventivní prohlídce jsem byla před rokem, krevní testy (nevím, co vše kontrolováno ale štítná žláza ani vit.D tam nefiguroval), byly ok, kromě lehce zvýšené hladiny cholesterolu. Základní vyšetření moči ok, EEG ok. Moje obvodní lékařka se mnou řešila především nespavost (v noci problém se spánkem, pokud usnu díky únavě brzy, tak se třeba za dvě hodiny vzbudím zase - ale potom později, po usnutí třeba po třetí či páté hodině ráno již spím v kuse) - nabízela prášky, což při svém věku nechci (navíc u mne hodně souvisí s psychikou) plus jsem dostala doporučení na neurologii kvůli nálezu na páteři. Také mi doporučila užívat jedno balení Milgammy, ale nepozorovala jsem po tom nějakou změnu. Od neuroložky jsem prozatím dostala předpis na magnézium, také bez nějakého přelomového výsledku, čekají mne rehabilitace (bederní páteř) a vyšetření EMG. Jako laika mne v souvislosti s únavou kromě toho nešťastného spánkového cyklu napadá nedostatek jódu/porucha štítné žlázy, nedost.vit D či železa, a co se týče bolestí holení atd., tak z toho, co jsem četla zde v poradně snad i určitá možnost osteoporózy (?). Jak to vidíte Vy? Nevím, jak postupovat, kam zajít, jaká vyšetření jsou pro mne žádoucí, a jak postupovat, pokud praktická lékařka na základě preventivní prohlídky mi nic dalšího mimo neura a ORL (tinitus) nedoporučila. Vůbec si nemyslím, že je snad nekompetentní, ale zajímal by mne další názor... Ještě jedna věc - nedávno jsem viděla dokument o úsporných žárovkách a otravě rtutí, a vzpomněla jsem si, že jsem si asi před rokem a půl zapíchla do prstu kus rozbité úsporné žárovky, který se schoval pod postelí (hned vytáhnuto) je nějaká šance na to, že bych se touto cestou mohla "přiotrávit"? Rána se tehdy hodně dlouho hojila. Omlouvám se za dlouhý výčet, ale chtěla jsem pokud možno zmínit vše, co by snad mohlo souviset, i když ne vše bude relevantní - což ale jako laik neposoudím. Děkuji za trpělivost :-) a předem i za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bude vhodné se domluvit s praktickým lékařem, aby Vám na nefrologii napsal doporučení. Druhá část otázky je poměrně složitá a členitá. Přes internetovou poradnu se nedá mnoho pomoc. Může se jednat o mnoho biologických choroba, roli také může hrát psychika. Nevím jak máte náročné povolání, děti atd. Také bych doporučil praktického lékaře. Věřím, že vše dobře dopadne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x