Preventívní proohlídky

Dobrý den, je mi 27 let. Mé matce byla diagnostikována rakovina dělohy, následně do roka na ni zemřela, bylo ji 30 let (dědeček zemřel na rakovinu plic a hrtanu - silný kuřák (72 let), rakovina jiných orgánů se vyskytla i ze strany otce, teta zemřela na rakovinu plic - nebyla kuřačka(40 let), v rodině se vyskytl i nádor na vaječníku u tříleté holčičky - nezhoubný). Nyní absolvuji 2x do roka vyšetření zrcadly a jedenkrát ročně jsou mi dělány stěry z děložního hrdla. Odběry krve ani jiné vyšetření mi má lékařka nedělá. Užívám antikoncepci Yosefinne - 3 měsíce, předtím Minerva - 5 let. Cca před 5 lety mi byly při laparoskopickém odstranění slepého střeva zjištěny endometriální ložiska. Letos po cytologickém vyšetření mi byli zjištěny lehké změny na děložním čípku, další kontrolu a stěry naplánované na červenec 2014 teda za půl roku od poslední kontroly. Chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na nějaké častější gynekologické preventivní prohlídky a co by měli tyto prohlídky obsahovat. Měl by být do gyn. prohlídky zahrnut i ultrazvuk, popříp. nějaké další vyšetření? Mohu se obrátit na nějaké specializované pracoviště i bez doporučení mé lékařky? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Jano, chápu vaše obavy z důvodů rodinné zátěže na nádorové onemocnění. Preventivní prohlídka u gynekologa probíhá 1x ročně a měla by zarnovat:
1. sepsání či doplnění anamnézy, t.j. údajů o vašem zdravotním stavu, prodělaných závažných nemocech, či operacích, rodinné rizikové faktory, alergie, užívané léky, či jiné důležité údaje
2. vyšetření prsou - pohledem a pak prohmatáním včetně mízních uzlin v podpaží
3. vyšetření v zrcadlech a odběr cytologického stěru z čípku dělohy
4. bimanuální vyšetření dělohy, jejího okolí a také mízních uzlin v okolí zevního genitálu
5. vyšetření per rectum (konečníkem)
6. u žen nad 45 let mamograficé vyšetření prsou každé 2 roky a u žen nad 50 let vyšetření na krvácení ve stolici
7. gynekolog by měl pacientce ukázat samovyšetření prsou
Ultrazvukové vyšetření není dáno vyhláškou o preventivních prohlídkách a proto závisí na zvyklostech jednotlivých lékařů. Odběry krve z preventivních důvodů nejsou na gynekologii nutné. V případě potřeby je možné provádět vyšetření častěji, tak jak vaše lékařka u vás.
Píšete, že absolvujete 2x ročně vyšetření v zrcadlech co považuji za dostatečné a také kontrola cytologického stěru 2x ročně je dostačující. Můžete se lékařce svěřit s obavami a domluvit se na ultrazvukovém vyšetření při každém preventivním vyšetření v zrcadlech, ale žádná další vyšetření vrámci prevence ve vašem věku nejsou nutná a k vyšetření na specializovaném pracovišti momentálně není důvod. Dále jste psala, že vám náhodně našli při operaci ložiska endometriosy. Nevím, zda už máte děti nebo je plánujete v brzké době, protože endometriosa by mohla způsobit problém s početím a je dobré pak nato vrámci vyšetření myslet. Pokud vaše lékařka nedostala zprávu z operačním nálezem, tak je vhodné jí o tom informovat.
Z toho co popisujete máte velmi pečlivou lékařku a proto jí důvěřujte.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: