Přibrala jsem při léčbě kortikoidy

Dobrý den, léčím se s roztroušenou sklerózou, už když jsem začala s léčbou tak jsem byla obézní 178 cm a 100 kg, nikdy jsem se ale nepřejídala, když jsem si před dvěma lety nechala vyšetřit metabolismus u prof. Martiníka, řekl mi, že má vysokou hladinu stresu a proto i když se hýbu, nespálím tolik jako normální člověk. Pak jsem onemocněla RS. Začala se léčit, během půl roku s kortikoidy jsem přibrala 30 kg. Trpím silnými migrénami, takže na pravidelný pohyb nemám myšlenky. Kortikoidy jsem pomalu již vysadila. minulý týden. Jím pravidelně 5-6x denně malé věci (jogurt, banán) k obědu něco většího a jinak zase drobnosti. Opravdu se moc snažím. Mám problémy s krční páteří, špatně se mi chodí a nevím, co mám dělat. Nevěřím, že po vysazení kortikoidů zase váha sama půjde dolů a potřebuji pomoci. Nevím, co v jídle mám ještě udělat a bojím se udělat chybu. Navíc mám citlivý žaludek po té dávce různých léků, které beru. A v pohybu mě limitují krom obezity hlavně ty migrény. Prosím, můžete mi poradit? Děkuji. S úctou Barbora

Odpověď odborníka:

Vaše situace je opravdu svízelná. Kortikoidy vedou ke zvyšování tělesné hmotnosti, ke zvýšení krevního cukru, zároveň však mají katabolický efekt, způsobují odbourávání svalů. Je možné, že již po tak dlouhém jejich užívání máte tzv. steroidní diabetes (cukrovku) nebo jeho předstupeň. Nicméně pokud je t.č. RS v remisi nebo pokud užíváte jiné léky (např. Avonex, Imuran, Tysabri ...), mělo by jít hubnutí snáze. Neklaďte si však nereálné cíle, za velmi slušný úspěch se dá pro začátek považovat, pokud zhubnete cca 5% tělesné hmotnosti, tj. pokud nyní máte 130 kg, jde cca o 7 kg, stačí přibližně tempem 1 kg za 10-14 dní. O dietách bylo napsáno již mnohé a vše se do mé odpovědi nevejde, připomenu jen to nejdůležitější: - pokud máte nízký výdej energie, měla byste vystačit s cca 6500 kJ (kilojoule)/den, tj. cca 1500 kcal/den - sladké je tabu, orientujte se podle glykemického indexu, vybírejte potraviny, které Vás zasytí na déle, nezvýší Vám rychle krevní cukr - jezte přibližně 6x denně, vždy po 3 hodinách a malé porce, abyste neměla hlad - můžete zkusit tzv. talířkovou dietu. Denně můžete sníst 10 "talířků", tj. porcí různých jídel, která jsou navzájem ekvivalentní svým obsahem kalorií a jsou vzájemně zastupitelná. Pokud je jídlo málo kalorické, můžete ho sníst relativně hodně a naopak. například nízkotučného sýra můžete sníst 2x více než tučného, nebo kuřecího masa či ryby také běžnou porci, zatímco vepřového masa jen málo. Brožurku pro tuto dietu prodává za drobný poplatek organizace STOB - http://www.stob.cz/pomucky-na-hubnuti-pomucky-na-hubnuti/talirky-jidelnicek-na-cely-den - Mějte stále po ruce něco k jídlu, kdyby Vás přepadl vlčí hlad - po kortikoidech se to stává, např. knäckebrot, okurku, rajče, ev. plátek šunky - Nejezte po 19. hodině - Pokud Vás omezují migrény v procházkách, zkuste jinou aktivitu, např. rotoped nebo plavání. - nepijte alkohol Ještě bych Vám doporučil konzultoval lékaře obezitologa. Ve východních Čechách bohužel nikoho neznám, ale na Vašem místě bych se obrátil na MUDr. Martina Matoulka z Obezitologického centra III. interní kliniky VFN v Praze, který má s léčbou obézních dlouholeté zkušenosti včetně obezity způsobené léky a má návaznosti na další specializované obory (psycholog, včetně centra pro roztroušenou sklerózu), myslím, že návšteva u něj by se Vám velmi vyplatila. Dr. Matoulek by Vám navrhl jídelníček a pohybovou aktivitu a ev. by se dal režim doplnit některými pomocnými léky. Pokud byste splnila určitá kritéria, mohl by se u Vás zvážit bariatrický výkon (operace žaludku za účelem snížení přijatých kalorií) - rovněž přes Dr. Matoulka. Kontakt je zde: Centrum obesitologie, III. interní klinika, Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, tel. 22496 6455, počítejte však s objednací lhůtou v řádu týdnů. O lepší péči, kterou bych Vám mohl nabídnout, nevím.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: