Primární biliární cirhóza x cholestáza po hormonální léčbě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je Váš názor na můj zdravotní stav. Je mi 33 let a na podzim 2008 mi byla diagnostikována primární biliární cirhóza 1. - 2.stupně na základě biopsie jater a přítomnosti protilátek. Mým problémem bylo nesnesitelné svědění celého těla. Začala jsem se léčit-ursosan, questran, později prednison-svědění stále přetrvávalo. Až po nasazení kombinace léků ursosan, questran, dithiaden došlo ke zlepšení svědění, ale můj stav není stabilní, někdy dojde znovu ke zhoršení svědění až na téměř 100% původního stavu, jindy jsem téměř bez potíží. Minulý měsíc jsem se dostala do hepatologické poradny, kde mi bylo sděleno, že je možné také polékové poškození jater (cholestáza), vzhledem k tomu, že jsem od 17 let byla léčena hormonálně kvůli absenci menses (agolutin, agofolin, pak 10 let minisiston k navození cyklu), pak jsem prodělala také dva cykly IVF, kdy jsem více jak rok brala gestageny a estrogeny pro nárůst děložní sliznice. Nerozumím tomu, pokud by šlo o polékové poškození, proč mám protilátky typické pro PBC? Aktuálně mám AB/Mitochondrie IF poz. +++, Antimitoch. M2 AB 5.10, ANF (ANA) imunofluor poz. +++, ANCA imunofluor. negativ., LKM1 autoprotilatky 0. Pokud jde o enzymy S_ALP je 9.24, S_ALT 2.65, S_AST 1.67, S_GMT 3.83, S_ALB 45.2. Jaké jsou vlastně normální hodnoty? Myslíte si, že jde u mě spíše o PBC (jiné projevy nemoci kromě svědění nemám) nebo polékové poškození? Moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zda se jedná o PBC nebo polékové poškození jater bohužel nemohu takto rozhodnout. Co se týče hodnot ALP je v normě 0,66-2,2, ALT 0,1-0,78, AST 0,10-0,72, GMT u žen 0,14-0,68 a ALB 35,0-53,0. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: