Priorix

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je očkování na nemoci Priorixem povinné. Všechny zmiňované choroby jsem prodělala stejně jako můj bratr a generace před námi. Jako zdravotník si troufám říct, že nejsou život ohrožující a pravděpodobnost trvalých následků velmi malá, pokud je člověk odstoná v dětském věku. Nechci dávat syna Priorixem očkovat. Myslím, že Hexavakcína je už dost vysoká darda šesti věcí najednou pro tak mladý a vyvíjející se imunitní systém. I očkování proti hepatitidě B je podle mě nesmysl. Pravděpodobnost onemocnění vzhledem ke způsobu přenosu minimální. Mě očkovali až když jsem nastupovala do práce-do nemocnice a po 22 letech mám stále protilátky a jsem bez přeočkování. Ale k Hexavakcíně jsem se odhodlala díky těm zbývajícím pěti chorobám. Mohu očkování Priorixem odmítnout a co z toho pro mě plyne když pominu zdravotní rizika? Díky za info a hezký den.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Ido. Váš dotaz by byl opravdu na dlouhou diskusi, k čemuž zde není prostor. Věc je samozřejmě třeba řešit především s ošetřujícím pediatrem Vašeho dítěte (co Vám řekl?). Očkování je "povinné", můžete jej ale odmítnout, budete tak ale čelit riziku restrikcí (problém s přijetím syna do školky apod.). Stručně - imunitní systém má i u dítěte velké rezervy a provedení standardní vakcinace jej nijak nevyčerpává. Očkování proti hepatitidě B je do dětské kombinace zařazeno proto, že je to pohodlné a šetrnější pro dítě - jednou jehlou se zařídí obrana proti více chorobám, být odolný proti žloutence B je velmi dobrý vklad do života (i když v dětství z něj třeba dítě nebude mít bezprostřední profit, nutno si ale uvědomit, že v případě nákazy v dětství je výrazně vyšší riziko komplikovaného průběhu, žloutenku lze získat nejen jehlou a pohlavním stykem...). Spalničky, zarděnky i příušnice mohou mít celou řadu různých komplikací včetně život ohrožujících (těžký zápal plic, postižení mozku...) a fakt, že "minulé generace" se s tímto nějak smířily není relevantním argumentem proti očkování. Pokud bychom nechali "odstonat" spalničky generaci dětí, bude to znamenat pravděpodobně desítky úmrtí v souvislosti s touto chorobou... Jako zdravotník máte jistě přístup k informacím o tématu... Doporučuji tedy odmítnutí vakcinace ještě přehodnotit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: