Přirozený porod po dvou cs

Dobrý den, pane doktore, prosím, o radu. Jsem cca rok po druhém porodu císařským řezem (první byl před 14 lety). Nyní plánujeme další miminko. Problém je v tom, že při druhém císaři jsem měla komplikace.Více jak 3 dny jsem měla relativně pravidelné kontrakce, ale porod nepostupoval, takže se nakonec udělal císař. Až během operace se zjistilo, že miminko prostrčilo ručičku dělohou do břicha a proto jsem nemohla porodit. Můj gynekolog mi řekl, že další těhotenství bude ještě komplikovanější a velice rizikové jak pro mě, tak i pro miminko a bude muset být ukončeno několik týdnů před termínem opět císařským řezem. Docela mi další těhotenství vymlouval, ale já i přesto bych další miminko chtěla a chtěla bych rodit přirozenou cestou, ne císařem. Chtěla bych znát názor více odborníků, proto bych Vás ráda poprosila o ten Váš. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den , ... uff ten povzdech pochopíte z následujících faktů. nikdo vám nemůže bránit v těhotenství. spont porod (SP) po dvou císařských řezech(SC) je statisticky více než 10x problematičtější ( komplikace matky , plodu) , než pokus o SP po jednom SC. při druhém těhotenství , resp porodu jste měla velmi závažnou komplikaci - prasklina jizvy či stěny děložní s expulzí plodu do dutiny děložní- pokud tato komplikace není poznána a řešena včas , tak mohou být důsledky pro plod i matku fatální. pokud stěna praskla jednou , musí se počítat s eventualitou , že podruhé je tato komplikace pravděpodobnější. váš porodník má pravdu. .. na závěr , rady pacientkám dávám jako kdyby byly z rodiny - ta vám nic neodpustí :-) čili " " ségra- SP v žádném případě , plánovaný SC určitě , ale počítej , že komplikace přijdou , a chceš být sledována 4,8,12 týdnů v porodnici??? je to rozumné ?? co zbytek rodiny - děti i partner ???. já bych do toho nešel."

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: