Příšerná pachuť v ústech

Dobrý den. Již 15 měsíců trpím obtížně popsatelnou pachutí v ústech, kterou bych charakterizoval jako hořkou, hnilobnou nebo jako chuť rozkladu a kvašení. Prostě něco příšerného. Na jazyku, zvlášť u kořene, mám bílý škrobovitý povlak vypadající jako moučnivka. Tento problém je doprovázen dalšími symptomy jako jsou: revmatické pocity v kolenou, dýchavičnost, hlasitý tlukot srdce, chlad a vlhkost končetin, celková malátnost a ztráta koncentrace. Dané komplikace se objevili v období, kdy jsem dva měsíce kvůli sportu dodržoval takzvaný přerušovaný půst (intermittent fasting), kdy jsem jedl pouze v intervalu osmi hodin denně a zbylý čas se postil. Považoval jsem to za zdravý fitness styl, který si klade za cíl vyvolání ketotického stavu a automatické spalovaní tuků. Ale patrně jsem si tím zkazil život. Nechutnou chuť ketózy mám v ústech do teď, ať cokoliv konzumuji nebo ne. Nevím jestli s tím symptomy vůbec souvisí. Když se ani po dvou měsících pocit v ústech nevrátil do normálního stavu, navštívil jsem svou obvodní lékařku. Z běžných testů krve a moči mi bylo zjištěno, že jsem naprosto zdráv. Vyprosil jsem si doporučení na ORL, kde mi byla po stěrech z krku zjištěna stejná diagnóza. V následujících měsících jsem takto navštívil ještě stomatologii, kardiologii, gastroentorologii a neurologii. Všude jsem byl vyrozuměn, že pokud mě nic nebolí a nejsou k dispozici podklady z krevního obrazu, nijak mi dál nepomůžou. Několik lékařů mi odpovědělo s úšklebkem, že to mají taky a že si mám lépe čistit jazyk. Několik se mi snažilo naznačit, že si to vymýšlím, když to nevidí na papíře. Otřesný pocit bezmoci. Nemluvě o tom, že ke každému specialistovi jsem čekal několik měsíců jako na pomoc boží. Marně. Nikdo mi nepomohl. Prý ať se obrátím na alternativní léčbu. Začal jsem se zajímat o alternativních možnostech léčby. V dalších měsících jsem si vařil odvary z bezpočtu bylin, měsíce jedl pouze zeleninu, týdny držel hladovku, a taky několik týdnů pil vlastní moč. Beze změny. Navštívil jsem praktikantku čínské medicíny a podstupoval tři měsíce ozařování plasmovou lampou. Nic. Jen jsem o asi deset tisíc korun chudší. Změnil jsem obvodního lékaře, který mi udělal výtěry z krku znovu. Byl mi zjištěn streptokok beta-hemolytický skupiny G, na který jsem bral deset dní penicilin. Moučnivka na jazyku zmizela a s ní i hořkost, bohužel se po dobrání antibiotik vrátila. A je to snad ještě horší. Zmizel i streptokok, takže diagnózu už zase nemám. Prosím, pomozte mi. Jsem objednán znovu na gastroenterologii a mám noční můry z toho, že se po dvouměsíčním čekání znovu dozvím, že mi nemůžou nijak pomoct. Začínám na tom být špatně psychicky, trpím záplavami depresí, nemám vidinu uzdravení. Už ani nevím, jaký je ten správný pocit v ústech, nevím jaké to je mít hlad nebo mít na něco chuť. Mám v ústech jen nekonečný rozklad, který mne nutí jíst sladkosti, abych ho přebil. Jsem v maturitním ročníku a nevím, co dál. Pomozte mi, prosím. Nedokážu si představit, že bych se měl na něco soustředit nebo se dokonce učit na maturitu. Nekonečný pocit prohnilosti celého těla. Lékaři mne odbývají mávnutím ruky. Asi proto, že neumím říct, co mi je, nebo proto, že na první pohled vypadám zdravě a vesele. Prosím, nebuďte jako oni, pomozte mi. Je to opravdu něco příšerného :( Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, mohlo by se jednat o příznaky refluxní choroby. Doporučuji Vám domluvit se s gastroenterologem na endoskopickém vyšetření horní části trávicí trubice a podle výsledku zvolit další postup. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
jo | Od: jirka | 23.11.2016 20:47
ono to muze byt reflux, ale EER tedy extraezofagealni - mimojicnovy. gastroskopii se nemusi nic zjistit, zjistuje se to ph metrii. kazdopadne zaklad je refluxova dieta. to jezeni co 8 hodin je pekna blbost, protoze pretezujes zaludek, tim ze se nacpes a reflux ti letu primo do jicnu pripadne az do ust, jak ses presvedcil. doktori na to klasicky predepisuji PPI, tedy inhibitory protonove pumpy, coz nekdy pomaha a nekdy ti to rozjebe cely zaludek. btw v usa je to lek, ktery je na prvnim miste v umrti pacientu, ze vsech leku, a pritom to tu doktori predepisujou jako lentilky pro zajimavost, na ctvrtem jsou antidepresiva. :) opravdovy zaklad je tedy refluxova dieta, coz neni zase tak nic strasneho, jde o to jist v mensich davkach a casteji tzn aspon 5-6 denne, at nepretezujes zaludek. plus vynechavat sladke a dalsi potraviny, ktere zpusobuji v tele kyselost a drazdi tak zaludecni kyseliny, vyjmenovavat ti to nebudu, na netu je o teto diete dost napsano. tady mas odkaz na mimojicnovy reflux, treba se v priznacich poznas. tzn, omez stres, sladke uplne a prejdi na zdravou stravu. http://www.otorinolaryngologie.cz/dokumenty/PPP_reflux.pdf

udelej si hlavne tu tabulku, jestli to muze na tebe sedet. pokud se necitis ani na rchj ani na eer, musis hledat dal, kazdopadne na zdravou stravu prejdi i tak a pokud ti doktor navrhne ppi, najdi si neco na youtube ohledne tohoto "leku" budes se hodne divit, je to tam v anglictine, pokud neumis zapni si automaticke titulky. :) drz se.J. ps: ikdyz ted se divam, ze je to skoro rok stare, tak snad jsi to uz vyresil. :)
reagovat
Příšerná pachuť v ústech | Od: Jana | 9.10.2016 20:04
Prožívám už 3 měsíce co
popisuje Petr, veškerá vyšetření
- žádný výsledek - nic. Dokonce
gastro, výtěry,
alergologie.....injekce kortikoidy
- nic. K tomu knedlík v krku,
špatné polykání, přidušená,
občas hleny. Bezmoc. Taky si
připadám jak blázen, nespavost,
ještě zajdu na stomatologii a na
plícní a pak už fakt jen ...nevím.

Znáte příčinu a pomoc, taky
nástup po ATB ......
reagovat
re:Příšerná pachuť v ústech | Od: jirka | 23.11.2016 20:52
jano to same, muze to byt EER nebo RCHJ
reagovat
re:Příšerná pachuť v ústech | Od: uLékaře.cz | 10.10.2016 09:23
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
re:re:re:Příšerná pachuť v ústech | Od: Jana | 19.10.2016 23:17
Prožívám už 3 měsíce co
popisuje Petr, veškerá vyšetření
- žádný výsledek - nic. Dokonce
gastro, výtěry,
alergologie.....injekce kortikoidy
- nic. K tomu knedlík v krku,
špatné polykání, přidušená,
občas hleny. Bezmoc. Taky si
připadám jak blázen, nespavost,
ještě zajdu na stomatologii a na
plícní a pak už fakt jen ...nevím.

Byla jsem u zubaře, zjistila, že
mám zánět dásní. Mám můstek
2 roky, podle ni sedí dobře, tak
se musí poradit co s tím?
Na alergologii - odběry i na
genetiku a ostatní. Se stejnými
příznaky se ještě nesetkali, prý
se slaností se už rodí....
A mě je stále čím dál hůř,
přidušená, bolí mě v krku,
kovová chuť. Tohle je opravdu
nevydařený stav. Poradíte mi?

Znáte příčinu a pomoc, taky
reagovat
re:re:re:re:Příšerná pachuť v ústech | Od: uLékaře.cz | 20.10.2016 10:06
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: