Příštitná tělíska

Dobrý den. Jsem 10 roků po odstranění celé štítné žlázy i příštitných tělísek a mám problém s vápníkem. Mívám často brnění v končetinách a někdy až křeče ve svalech. Vapník v tabletách uživám minimálně přotože je mi z nej na blití. Chci se zeptat jestli se dá nahradit parahormon které produkují příštitná tělíska nějak uměle např. léky jako u štítné žlázy? Děkuji předem za odpověď..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud nemáte příštítná tělíska, samotný vápník Vám nepomůže. Užívá se tzv. aktivní forma vitamínu D - na trhu jsou tablety Rocaltrol. Jsou na předpis a měl by Vám je napsat endokrinolog. Samozřejmě, vápník se obvykle také musí doplňovat, na trhu je více druhů vápníku, samozřejmě, nevím, co všechno jste zkusit (tablety - polykací, rozpustné ve vodě, prášek v sáčku na rozpuštění ve vodě,...). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: