Příušní žláza

dobrý den. Nejprve Vám napíšu nález z ultrazvuku: Vlevo v dolním polu gl. parotis či těsně pod ním je až anechogenní ovoidní struktura velikosti v dl. ose 12mm, příčně 6x12mm může jít o naléhající LU či cystu v gl. parotis, nelze vyloučit ani pleomorfní adenom, velikost bez progrese. Můj dotaz: Dnes jsem byla na ORL, kde mi pan doktor řekl, že s největší pravděpodobností se jedná o nezhoubný adenom, byla jsem odeslána na rezonanci, kam jdu až v dubnu tak se ptám Vás. Mám se obávat že je to neco vážného? Také mi bylo sděleno že při odstranení se může poškodit nerv a ochrnout část obličeje strašně mě to vyděsilo. Děkuji Vám za odpověď a preju hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, adenom je skutečně nezhoubný nádorek (tj, nezahubí Vás, nemetastázuje, jen si tak klidně roste - může utlačovat okolní struktury nebo může "překážet" či prorůstat nevhodně původní tkání, a proto ho bývá někdy potřeba odoperovat). takže samotného nádorku se určitě nebojte v nejhorším bude škodit místně, ale celkově ne. Co se týká možných komplikací, jako je poškození nervu, to bohužel nelze vyloučit, protože v uvedené lokalizaci skutečně obličejový nerv prochází a větví se. Nicméně při operaci se postupuje co nejšetrněji, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku a aby se operatér vyhl jakýmkoli komplikacím. Lékař také před takovou operací vždy zvažuje přínosy a rizika - tj- jestli je větší přínos nádorek odoperovat i když v místě prochází nerv, nebo jestli je lepší ho na místě ponechat, aby se nerv nepoškodil.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: