Příušnice

Dobrý den, v pondělí mi paní doktorka diagnostikovala příušnice. Od té doby beru antibiotika. Řekla mi, že mám hladinu (nějaké látky) 125 v krvi, oproti běžným osmi. Proti příušnicím jsem byla očkovaná, ale bylo mi řečeno, že můj ročník měl vadné vakcíny. Ráda bych věděla, zda se ode mě mohou nakazit rodinní příslušníci (pokud jsou očkováni)a zároveň, zda s touto nemocí mohu jet na zkoušky ,nebo ne. Zkoušku mám tento pátek cca hodinu a jsou tam jen dospělí lidé. Jaké je riziko, že bych je nakazila? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Příušnice postihují nejen příušní žlázu, ale také slinivku, proto předpokládám, že vámi udaná hodnota je hladina amylázy (enzym slinivky). Pokud máte příušnice kratší než 2 týdny, je riziko, že nakazíte vnímavého jedince (neočkovanou osobu nebo osobu s nízkou hladinou protilátek). Zkoušku bych vám nedoporučovala absolvovat ze 2 důvodů: jednak můžete nakazit někoho z okolí a jednak jste vy sam více vnímavá proti ostatním infekcím, které může mít někdo ve vašem okolí.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: