Příušnice pře otěhotněním

Dobrý den. Podle všeho jsem zhruba tři týdny před otěhotněním prodělala virové příušnice, na které se náhodou z krve přišlo až zhruba v druhém týdnu těhotenství (kdy jsem ještě ani nevěděla, že jsem těhotná). V době klinických příznaků nákazy jsem sice u lékaře byla - nicméně ten bolest kolem čelistního kloubu zhodnotil jako nějaký nedůležitý zánět slinné žlázy.... Tímto se tedy bohužel stalo, že jsem otěhotněla v době těsně po akutní nákaze. V době otěhotnění jsem již neměla naprosto žádné příznaky, během prvních týdnů těhotenství jsem již měla v krvi protilátky (nicméně aktivní viry - nevím jak se tomuto ukazateli odborně říká) také... Každopádně - dle všeho, v době otěhotnění již v krvi protilátky byly, a akutní fáze příušnic byla již minulostí. Nyní jsem cca 8+4 tt. Čekají mne důkladná genetická vyšetření.... Ráda bych znala váš názor - zda takto prodělaná závažná viróza (a zbytky viru v krvi v prvních týdnech těhotenství) mohla plod nějak významně poškodit, či zda je můj strach neopodstatněný.... Děkuji mnohokrát za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, již bych se nebála, pokud by virus plod poškodil, potratila byste a ani nevěděla,že jste těhotná. Na počátku existufe fáze "vše nebo nic", takže pokud by byl plod poškozen, s největší pravděpodobností by se potratil. Screeningy jsou na místě, ale asi bych se tolik neděsila:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: