Příušnice / zánět varlat

Dobrý den, chytl jsem příušnice. Před 4 dny začaly teploty, nyní ustupují ale zhoršují se nateklá líčka. 2. den mě bolí záda v oblasti ledvin a včera večer mě začaly bolet varlata (více levé). Otok jen malý. Dnes jsem byl na infečním, paní doktorka se na varle jen podívala a napsala mi antibiotika. Je to správný postup? Četl jsem že antibiotika jsou na příušnice zbytečná, stejně tak na zánět varlat který se prý ve spojení s příušnice léčí pomocí kortikoidů za hospitalizace. Neměl by se při podezření na zánět udělat alespoň výtěr? Znamená to tedy že každý zánět se kortikoidy léčit nemusí? Mám cronovu nemoc a mám tedy pocit že pro mě budou v tomto případě antibiotika spíše kontraproduktivní.

Odpověď odborníka:

Antibiotika nejsou na příušnice vůbec vhodná, jedná se o virovou infekci, na kterou antibiotika nepůsobí. Pokud máte oteklá varlata, příušnice postihly pravděpodobně i varlata (tzv. orchitida). Je vhodné podávat kortikoidy. Prosím navštivte co nejdříve infekční oddělení na klinice, kde vád vyšetří a dle nálezu nasadí příslušnou léčbu. Zda se bude jednat o léčbu ambulantní nebo za hospitalizace, rozhodne lékař.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: