Příznaky z vysazení

Dobrý den, užívala jsem déle než 3 roky antidepresivum Sertralin v koncentraci 150mg (trpím OCD). S paní doktorkou jsme se domluvily na změně léků a měla jsem během tří týdnů tyto léky vysadit. Užívala jsem tedy pouze 50mg a už v tu dobu mi bylo velmi špatně, nevolnost, točení hlavy... Bohužel jsem v tom nehledala souvislost, spíše jsem se soustředila na to, že po psychické stránce mi bylo dobře. Po úplném vysazení jsem dostala téměř záchvat, celou noc jsem se klepala, potila, točila se mi hlava a bylo mi neuvěřitelně zle, myslela jsem, že je to můj konec. Telefonovala jsem paní doktorce a zjistila jsem, že se jedná o příznaky z vysazení (to už bylo poté, co jsem 4 dny brala Wellbutrin). Rozhodla jsem se, že se po těchto 4 dnech vrátím k Sertralinu a že ho budu postupně vysazovat - zhruba za rok bychom stejně chtěli miminko a chci začít včas, když vidím, jaký je to problém. Nyní již 4 dny užívám 100mg Sertralinu, ale děsí mě, proč je mi pořád tolik fyzicky zle. Myslíte, že moje tělo ještě neví, že znovu užívám Sertralin? Za jak dlouho by mi to mělo odeznít? Nebo je na mě těch 100mg pořád ještě málo? Jsem vyděšená, že už mě to snad nikdy nepřejde. Je mi, samozřejmě, mnohem lépe než ten večer, ale pořád se musím každou chvíli přemáhat, abych se nepozvracela, jsem z toho nešťastná. Existuje něco, co bych mohla užívat/pít/udělat, aby mi bylo lépe?Děkuji, hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Bohužel,Vaše tělesné příznaky jsou obecnější,není možné je jednoznačně přičíst jen zásahu do serotoninového přenosu vlivem sertralinu..Mohlo se Vám sejít více faktorů,vyloučen není vliv Wellbutrinu,jiných "nelékových"stavů-tady by nejlépe poradili Vaši ošetřující lékaři.Sertralin sám patří mezi tu skupinu antidepresív,která na počátku mohou u části pacientů některé nežádoucí účinky působit.,vlastní efekt se dostavuje zpravidla kolem 3.týdne podání.Myslím,že byste měla vést obecně doporučovaný stravovací a pitný režim.,samozřejmě s ohledem na Váš celkový zdravotní stav/neznám Vaše případné jiné diagnosy-migreny?menstruační problémy?nízký tlak?problémy s páteří?../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: