Problém s játry u mého přítele

Mému příteli před operací kýly zjistili zvýšené jaterní testy, a to u S-GGT, ALT a AST, kdy Alt bylo vyšší než AST (přesné hodnoty si nepamatuji, ale bylo to kolem: GGT - 5, ALT -3, AST 1,8). Na sonu mu následně zjistili zvětšenou játru a podle testů krve za dva dny po prvních testech měl zvýšené testy ještě více. Doktoři mu prý řekli, že prodělal asi nějakou hepatitidu a nasadili mu léky: Essential Forte a Lagosa. Víc nevím. Chci se tedy zeptat, zda je opravdu možné, že hepatitidu prodělal, jestli ano, tak jakou a jak je možné, že já ji nemám? A měl by dodržovat nějakou dietu? Děkuji za zodpovězení. Ptám se, abych mohla být klidná.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Dagmar, diagnóza zánětu jater je pravděpodobná; stejně tak může jít o toxické poškození jater např. léky nebo alkoholem. Pro přesnější určení příčin jaterního onemocnění je zapotřebí doplnit další laboratorní vyšetření, případně odebrat tenkou jehlou vzorek jaterní tkáně k histologickému vyšetření. Podle nálezu je pak možné uvažovat o případném riziku přenosu onemocnění na ostatní osoby. Vyjma absolutní abstinence od alkoholu žádná zvláštní "jaterní" dieta neexistuje. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x