Problém s kolene po ortroskopii

Zdravím, je mi 17 let a v polovině února jsem byl na artroskopii menisku. Bohužel jsem se nechal vyšetřit pozdě a meniskus byl ve špatném stavu, proto nebylo možné ho sešít a přibilžně polovina mi byla odebrána. Operace proběhla bez komplikací. Do měsíce bylo koleno vizuálně ve stejném stavu jako to zdravé. Od dubna už jsem měl být schopen plné zátěže a tuďíž jsem se vrátil ke sportu - atletice. Ovšem koleno při klusu působilo nepříjemně, při rychlejším běhu už jsem toto nepociťoval, bolest opět nastoupila po tréninku při došlapávání. Po druhém tréninku mi koleno začalo otékat - nijak várazně, ale znatelně. Trénink jsem samozřejmě přerušil, ale už 3 týdny otok přetrvává, někdy výraznější, někdy vůbec. Při otoku je koleno docela horké. Koleno bolí při mírném podřepu na jedné noze, při došlapávání např. ze schodů nebo při mírném poklusu nebo při tureckém sedu, většinou na vnější straně kolena v místě, kde se vyskytovala bolest menisku před operací. Bolestivé pohyby jsou docela různé a není to vždy stejné. Koleno je taky mírně stuhlejší v některých pohybech. Chrupavka byla při artroskopii údajně v pořádku. Nevím kdy se dostanu ke svému ortopedovi a po zkušenostech s meniskem, bych se docela rád ujistil, jestli to není něco akutního, jehož přetrvávání by mohlo mít následky.

Odpověď odborníka:

Jedná se o poúrazovou synovitis, zánět výstelky kloubu, který je reakcí na poškození úrazem. Destrukce menisku značí, že i kloubní výstelka byla úrazem postižena, i když při artroskopii nemusely být vidět změny chrupavkové souvislosti. Doporučuji tedy jednoznačně omezení zátěže, ta plně měla být až po půl roce od ASK, konsultaci na ortopedii, kde byla operace, léčba pohybová a fyzikální na rehabilitaci, přeléčení krátce nestereoidním antirevmatikem typu Iblaginu , chladné obklady. Jinak dle výsledku vyšetření. Stav by se měl po omezení přetížení rychle upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: