Problem s kolenem

Moc prosim o radu, zacinam byt jiz zoufala, protoze me nejen koleno, ale cela noha boli cim dal vic a mam pocit, ze mi to pres nalezy nikdo neveri. Spadla jsem vloni v breznu na koleno, kde mi neco nahlas prasklo. Asi po trech dnech, kdyz jsem to nerozchodila, tak jsem jela do urazovky, kde mi bylo receno, ze tam mam artrozu a pri padu se mi vyrustky potloukly. Dostala jsem injekci, po ktere mi mely na dva dny prestat bolesti, ale naopak se mi bolesti zhorsily A ja se tyden nemohla na tu nohu postavit. Bolelo to dal, tak jsem sla na ortopedii, kde urcili dalsi diagnozu - natazene vazy. Dostala jsem na dva tydny vysokou ortezu a pak jsem byla poslana na rehabilitace. U nich jsem brecela uz pak bolesti, takze me ortoped poslal na ultrazvuk, kde se zjistilo, ze mam praskly meniskus a ze strany nad kolenem hrcku, kde je echogenni lozisko. V srpnu mi nakonec meniskus odstranili, ale hrcka me bolela a zavazela mi tam dal. Lekar mi nejdriv tvrdil, ze to nic neni, pak ze je to sval, pak me nakonec poslal na novy ultrazvuk, kde se opet objevilo echogenni lozisko o velikosti 1 x 2 cm. Lekar mi rekl, ze nevi, co to je, takze s tim nebude nic delat a poslal me na rehabilitace. Jeste mi aplikoval 6 injekci Erektus do obou kolen, protoze pri operaci se zjistilo, ze mam mekke a nejak spatne chrupavky a da se pry predpokladat, ze to stejne bude i v druhem koleni. Aplikace probehly tri tydny po sobe a kazdy tyden jedna injekce byla naprosto bez problemu, ale druhou provazela priserna bolest. Udelalo se mi vzdycky spatne, bylo mi na omdleni a nebyla jsem schopna ani mluvit i kdyz lekar na me zvysoval hlas, ze mu mam odpovidat, kdyz se me na neco pta. Delalo se mi na zvraceni a uz od prvni injekce me zacalo zlobit to zdrave koleno. Lekar mi psal do zprav, ze je vse bez problemu a kdyz jsem mu rekla, ze se mi horsi i to druhe koleno, tak mi rekl, ze to bych byla prvni. Zacala me pri rehabilitacich bolet kycel a bolest v koleni se nejen zacala zesilovat, ale zacala vystrelovat az do stehna a k tomu se objevil pocit jako bych z vnejsi strany kolena mela cerstvou obrazeninu, ktera boli i na dotyk. Jiz na ultrazvucich se me ptali, jestli jsem nemela pretrhane bocni vazy, pry tam mam nejake zmeny. Posledni prosincovy tyden se opet vse vyrazne zhorsilo, kycel zacala bolet chronicky a v noci spim tak dve tri hodiny vcelku, jinak me budi bolest nejen v koleni, ale hlavne ve stehne, mam pocit jako by se mi tam neco snazilo pretrhnout, neumim to lip popsat. Ale uz si nevim rady, boli me to cim dal vic, jsem unavena a nevyspala, lekar, ktery mi pise neschopenku, mi rika, ze s tim mam konecne neco delat, lekar, ktery me operoval rika, ze bych mela byt bez berli a ze me tam nema co bolet a ja se porad sama sebe ptam, co mam delat, nevydrzim stat, chodit, lezet. Rano mi trva dve hodiny nez se noha trochu uklidni a mohu aspon trochu po chvilich popochazet. Objednala jsem se nakonec na magnetickou rezonanci, kam jdu v pondeli, ale stejne mam pocit, ze to zase bude zbytecne. Ale presto bych chtela vedet, co s tim kolenem a vlastne ted uz celou nohou mohu mit, proc to boli a jestli se to muze zhorsovat. Pripada mi, ze se i ta moje hrcka zvetsuje. Rtg kycli v listopadu neukazal nic, z hlediska neurologie tam neni neurologicky problem. Nohu mam rozcvicenou, presto kazdy krok je jako by mi kolenem projel nuz az do kosti pod kolenem a posledni dobou citim ostrou bolest z vnitrni strany kolene jako bych tam mela ostry delsi trn. Uz si pripadam jako simulant, protoze porad slysim, ze me tam uz nema co bolet, ale presto tam neco boli cim dal vic. Dekuji za Vas nazor. Iveta P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Několik problémů najednou, Magnetická rezonance by měla odpovědět na otázku co je tou hrčkou a v jakém stavu máte chrupavky v koleni - i když to by se mělo vědět již po arthroskopii. Nejspíše máte arthrosu v kolenním klobu pokročilejšího stupně - zde ani arthroskopie ani injekce do klobu nemusí pomoci - spíše dlouhodobá rehabilitace a léky, pokdu uže stav není tak těžký aby vyžadoval náhradu kloubu . Při šetření kolene se často objevují i bolesti v oblati kyčle a bederní páteře z jejich přetížení, i zde by mohla pomoci RHB. K aplikaci injekce do druhého kolene nemáme raěji žádný komentář. Možná by nebylo od věci zkusit ještě jiného ortopeda.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: