Problem s kolenem

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat na Vas nazor s mym problemem. Jiz vice jak rok me boli prave koleno, boli me nejcasteji pri chuzy nebo pri sportu. Staci ujit kilometr a koleno uz me boli. Kdyz bolest zacala, tedy asi pred rokem, navstivila jsem doktora, rentgen nic neukazal, dostala jsem pouze doporuceni odpocivat a koleno stahovat. Kdyz odpocivam koleno opravdu neboli, ale chodit samozrejme musim, podpatky je pro me skoro nemozne nosit kvuli bolesti. Vyzkousela jsem nezpocet masti a leku, ale nic mi zatim nepomohlo. Koleno vypada normalne, zadny otok. Ptam se Vas tedy, zda je neco co by jste mi doporucil, mela bych znova navstivit lekare? Je mi 23 let a tento problem me velice trapi. Budu moc rada za Vasi reakci.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně se bude jednat o doznívající chondropatii kolena nebo čéšky. Ta souvisí někdy se změnou osy kolena, které může být o něco více do x nebo změnou polohy čéšky anebo po přetížení kolena. Dosud ne zcela zralá kloubní chrupavka při přetížení kloubu reaguje prosáknutím, mohou se objevit až místa rozvláknění, přeměny chrupoavky ve vazivovou tkáň ostrůvkovitě a s tím mi bolest.V tomto směru by měla být i zaměřen směr upřesnění diagnozy. Pokud by tomu tak nebylo je nutno pomýšlet na změny v měkkých tkáních kolena, meniskus, řasy v koleně, případné změny chrakteru a tvaru kloubní chrupavky. Vhodné provedení nejen ortopedického klinického vyšetření, ale zřejmě i provedení vyšetření magnetickou rezonancí, právě na měkké tkáně kolenního kloubu. Podle všech závěrů a diagnozy následná léčba. Jistě bude vhodná i pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: