Problém s kolenním kloubem a těhotenství

Dobrý den, pane doktore Navrátile, mám dotaz z oblasti ortopedie. Mám dva dotazy, první je vysvětlení diagnózy a druhý zda je možné ještě jedno těhotenství při mé diagnóze, pokud si pohlídám váh. přírůstek. Tedy k věci: Je mi 31 let, byla jsem před časem na artroskopii kolene, neporozumněla jsem diagnóze, prosím o vysvětlení: ,, OCH III partis medialis, et PF gen 1. sin, dilaceratio MM dtto, overleaded knee". Jen mi bylo mi řečeno, že jsem měla prasklý meniskus a zánět tam, polovinu mi ho odstranili. Z toho co mi napsal, nahoře jsem pochopila artrózu 3. stupně. Netuším v jakém rozsahu a zda mám šanci na normální život, nebo už mám jistou výměnu kolen. kloubu? Mohu to ještě nějak zvrátit, nebo už není šance? Zřejmě sem jí tam měla už před těhotenstvím, v době gravidity byl výrazný přírůstek a myslím, že to zhoršilo můj stav. Určitě je ,,chytlé i druhé koleno a kyčle, to cítím, že to není ok. Nyní jsem myslím už na dobré cestě : - 34 kg dolů, pravidelný sport - kolo, plavání, chůze s hůlkami + kloubní výživa (condrosulf+ kolagen, také kolagen. injekce). Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné při mém špatném stavu kolene, ještě jedno těhotenství, rádi bychom s partnerem ještě jedno dítě tak do dvou let. Je mi jasné, že bych si musela velmi hlídat váhu, ale opravdu netuším zda to diagnźa kolene ,,dovolí". Moc děkuji za odpověď. Zdraví, Iva.

Odpověď odborníka:

OCH je osteochondritis, tedy vnitřní části neuvedeno, nebo neopsáno které, nevelký degenerativní nález na koleni. Dále stejné na kl. ploše mezi čéškou a ostatní částí kolena. Dilacerace vnitřního menisku. O artroze se v nálezu nemluví. K těhotenství se musí vyjádřit gynekolog. Z ortopedického hlediska při udržování váhy a dostatečné tělesné kondici není proti těhotenství námitek.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x