Problém s konečníkem

Dobrý den, p. doktore, doktorko. Je mi 57 a od začátku roku 2013 mne vždy po (nejčastěji) dvou měsících v noci (nejčastěji v 1 až 4 hodiny) probudí silná tupá bolest v okolí konečníku. Těžko se lokalizuje, zdá se mi, že je to někde ve svalstvu svěrače, někdy spíše vlevo, jindy zase vpravo - uvnitř v řitním otvoru nebo ampuli to asi není. Nastupuje zvolna po dobu asi 5 minut, trvá na maximu 5 až 20 minut, a pak zase zvolna odezní. Vždy přitom vstanu z postele, ale není nic, co by bolest zahnalo - zkoušel jsem na WC zatlačit, nebo studenou sprchu, masti, ale nic. Jedině sednout na tvrdou židli (to trošičku zmírní bolest) a čekat. Celkově 3x se mi to stalo i během dne, takže to není vázané na postel (tu mám dobrou, taštičkové pružiny, spí se mi na ní dobře, spávám na zádech). Nejčastěji se toto opakuje po dvou měsících, někdy po jednom, vyjímečně po čtyřech. Ale od června 2016 jsou intervaly 66 dní - 40 dní - 6 dní - 17 dní ! Přitom ve dvou předposledních případech se mi to vůbec poprvé stalo 2x za noc. Na velkou chodím každý den večer, bez problémů. Pohlavní styk 2x týdně, ale posledních 5 let taky mám slabou erekci. V dubnu 2014 jsem absolvoval kolonoskopii - negativní. Vyšetření na krev ve stolici každý rok, negativní. Mám drobné povrchové hemoroidy, případné svědění zaháním mastmi, takže bez obtíží. Asi před 30 lety divulze fisury, bez obtíží. Po RF ablaci (proti srdeční arytmii) beru Warfarin a Betaloc ZOK, dále Piramil 2,5 (tlak mám kolem 138/90). Prostata mírně zvětšená = Omnic Tocas (s urologem jsem o tomto problému mluvil - myslí, že odsud (od prostaty) "vítr nevane"). A ještě beru Allopurinol na dnu. Vím, že nejspíš budu muset na proktologické vyšetření. V mém malém městě asi není speciální ordinace, jen chirurgie. A tak ještě zkouším tuto cestu, zda jste se s takovým problémem nesetkali a zda byste mi mohli něco poradit. Předem moc děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu nezbývá nic jiného, než vyšetření odborníkem, tedy proktologem. Vaše potíže nejsou typické pro běžná onemocnění konečníku, může jít i o příznaky neurologického, nebo cévního onemocnění, ale vyšetření by bylo vhodné zahájit určitě v proktologické ambulanci.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: