Problém s krví

Moje dcera měla asi před 5lety d-dimery 2:24 bez prokazané trombozy zjisteno po bolestech lýtek,hematologové řekli že kdyby byl problém máme dojít po asi 4 kontrolách(jednou za 6mesiců) dceru zacali nohy bolet nezistila se tromboza jenze po dalsi kotrole mela dcera pozitivni protilatky ANA,ENA,ASLO,ds DNS,kardiolopin.a po další kotrole nyní ji lékař odeslal k PLDD na kotrolu moči testovacími prožky.Které měla v pořádku.Myslíte že jsou tyto příznaky spojené s nějakou nemocí?

Odpověď odborníka:

Paní Kiki!

Ptáte se, jestli by se mohlo jednat o příznaky nějaké nemoci.
Bohužel mnoho příznaků vyjma bolesti lýtek nepopisujete. Také věk dívky by mohl napovědět.
Výsledky laboratorních vyšetření je třeba vždy srovnávat s klinickým stavem člověka.
Vezmu to popořádku.
Bolesti lýtek mohou být příznakem hluboké žilní trombózy, zejm. pokud jsou provázené otoky dolních končetin.
D-dimery jsou degradačními produkty fibrinu, který je nejčastěji spojován právě trombózou hlubokých žil.
Nicméně mohou být zvýšené i u cévního zánětu - vaskulitidy a u krvácivých chorob jako je např. Henoch-Schonleinova purpura.
Ta může postihnout i jiné orgány - trávicí trakt, ledviny, proto se testuje i moč.
ANA jsou antinukleární protilátky, ENA protilátky proti extrahovatelným nukleárním antigenům,
ASLO protilátky proti streptolysinu O (streptolysin produkují bakterie kmene Streptococcus),
DS DNS protilátka proti DNA, kardiolipin je součástí vnitřní membrány mitochondrií.
Tyto protilátky se obvykle vyšetřují při podezření na autoimunitní onemocnění.
Nicméně jednorázově zjištěné pozitivní či negativní hodnoty nemusí jednoznačně potvrdit ani vyloučit konkrétní diagnózu.
Mohlo by se jednat o lokalizovanou či systémovou vaskulitidu nebo jiné počínající autoimunitní onemocnění.
Bohužel Vám přesnější odpověď nemohu díky omezenému množství dat poskytnout.

Proto vzhledem k opakujícím se potížím doporučuji vyšetření specialistou revmatologem.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: