Problém se slzením očí

Dobrý den, již rok mám problém ohledně očí - slzení, pálení, otok víček a následné smrkání. Potíže trvají i v zimním období. Vše vyvolává především slunce, vítr, práce na PC a velká teplota např. v rozehřátém autě. Bylo provedeno perimetrické vyšetření a výtěr na chlamydie + zlatý stafylokok. Potvrzen byl jen stafylokok a následně léčen kapky Maxitrol. Dále podávané léky: Vasopos a Opatanol. Bohužel, po dobrání uvedených léků se slzení po krátké době opět navrátilo zpět. Závěr od lékaře je syndrom suchého oka. Mám používat umělé slzy Hylocomod 5x/d min. půl roku. Nyní užívám umělé slzy 3 měsíce, ale vše bez sebemenšího zlepšení. Nevím, zda-li jsou uvedené léky a především vyšetření postačující k potvrzení diagnózy. Je možné v tomto případě, že by pomohl průplach slzných cest? Jak nebezpečný je tento syndrom celkově? Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byl ve výtěrech zlatý stafylokok, tak antibiotika byla na místě. Pokud se objevilo poté slzení či slzení přetrvávalo, pak je doporučené dovyšetření. Při slzení po zánětu může jít o neprůchodné slzné cesty nebo naopak o porušený slzný film, suché oči a paradoxní slzení. Doporučuji fluoresceinový test - kdy se do očí kápne fluorescein,boranžový roztok a sleduje se průchod slznými cestami. Příp. např. Schirmerův test, kdy se na 5 min dají do očí filtační papírky a sleduje se sekrece slz, odhalí syndrom suchých očí. Pokud je zvýšené slzení z porušené průchodnosti slzných cest, doporučuje se dle stavu konzervativní terapie protizánětlivými kapkami a masáž slzných cest. Pokud se stav neupraví, dělá se průplach. Pokud je snížená a porušená tvorba slz, doporučují se lubrikační kapky. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: