Problém se srdcem

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Je mi 25 let, sem štíhlí, 185cm 85kg a před 3 měsíci mi vyletěl tlak 190/110 a odvezli mě. Udělali mě všechna možná vyšetření a vše v pořádku. Srdce mam prý také zdravé. Napsali mě, že mam brát apo-peridno, celej prášek každý den. De o to, že se stále necítím jako dřív. Mam nepřijemné tlaky kolem srdce, pořád si na to místo, jakože musim šahat. Nejvíce ty tlaky mám, když sem v klidu, dívam se na televizi, ale i když řídim vozidlo apod.. Při fyzické práci necítim nic. Tyto tlaky mam již dlouhodobě a doktoři si s tím hlavu nelámali, pomalu se mi k tomu ani nevyjádřili. Tlaky mívám již několik let okolo toho srdce, nejvíce sem to míval druhý den po užití alkoholu. Ale i tak sem je míval a prostě nevim co to je? Od doby užívání daného prášku mívam divné stavy. Někdy je den, že mi celý den hrozně popíchává u srdce, někdy jen ty tlaky a někdy se jakoby ten den chviličkama motam a je mi úplně do omdlení, až mam z toho strach. Taký den je třeba jednou týdně. Příde mi, že i jakoby chvilkama hůře vidim. Nyní mam tlak s práškem okolo 125/130 na 75/80 .. Jak říkam, doktoři říkaj, že mam vše v pořádku a at prášek beru dál. Ale já se necítím chvílema vůbec dobře, natož kdybych se chtěl opít, nevim co by se stalo? A nemůžu ani pořádně sportovat, dříve sem posiloval, záleží mi na postavě a ted kůli těmto stavům du max. do práce a sem rád, že to tam vydržim. Drobet Víc sem se rozepsal, snad mně pomůžete, páč doktoři mi s tím zatim teda nepomohli. Děkiji mockrát za odpověd.

Odpověď odborníka:

Daniely, ve Vaší otázce se skrývá dotazů několik. K Vámi udanému léku a vysokému krevnímu tlaku - tlak 190/110 je pro Vás skutečně moc vysoký , po jediném měření by se léčba sice neměla nasazovat, ale pokud jste měl nějaké výraznější problémy, je šetrná léčba jistě na místě. Látka perindopril, která je obsažena v daném léku je šetrná a hodí se na zahájení léčby. Pokud jste vyšší tlak měl delší dobu (a nemusel jste o tom vědět!), mohou se po zahájení léčby objevit Vámi popsané stavy - slabost, únava, závratě, pocity na omdlení.....Organismus se tak adaptuje na nižší tlak, který je pro něj ale výhodnější. Tyto stavy bývají přechodné, ale mohou trvat i více týdnů. Je třeba tlak kontrolovat, případně upravit dávku léčby. Píchání u srdce a pocit tlaku v určitém místě na hrudníku - pokud jsem to dobře pochopila, vyšetřen jste byl a srdeční onemocnění zjištěno nebylo. Tyto příznaky bývají často známkou onemocněním svalů, kloubů a páteře, mohou se objevit při jednostranném přetěžování některých částí těla a svalových skupin (nevhodné cvičení, vynucená poloha při práci apod.) Obtíže pak dominují jako tlak na určitém místě na hrudníku, toto místo je často i citlivé nebo bolestivé na pohmat, píchavá bolest, která se může zhoršovat při hlubokém nádechu, v určité poloze. Obtíže se mohou zhoršovat i požitím alkoholu. V tomto případě by byla vhodná konzultace se zkušeným fyzioterapeutem

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: