Problém se svojí klinickou psycholožkou

Pěkný den. Mám dotaz týkající se chování mé psycholožky při terapii. Již delší dobu docházím pravidelně na psychoterapie, léčím se s generalizovanou úzkostnou poruchou, mírná depresivní porucha. Jsem zároveň v péči psychiatra -tam je vše v pořádku. Ovšem paní psycholožka, to je pro mě utrpení. Na terapie chodím cca 1xza 3 týdny. Už předem se Jí bojím. Nebylo tomu tak dříve.. Poslední rok se její chování ke mě strašně zhoršilo. Při terapii je odměřená, neusměje se, občas bouchne hrnkem o stůl, jednou se i polila a hned zanadávala. Paní psycholožka mě svým chováním děsí. Vše vygradovalo na poslední návštěvě -minulý týden. Přišla jsem na smluvený čas, ovšem zároveň se mnou přišla i jiná pacientka.Psycholožka mi řekla, ať ještě půl hodiny počkám v čekárně. Souhlasila jsem tedy.Už jsem ale zase viděla její kyselý výraz, tak jsem raději chtěla odejít. No, po půl hodině mě tedy vzala a sotva jsem si sedla u ní v ordinaci, tak hned spustila, že nemá na mě moc času a že to musíme zkrátit, jsem si v duchu řekla, super, stejně bude opět nepříjemná... A taky byla! Donesla jsem jí papír s mýma poznámkama -to mi posledně řekla, ať si to napíšu na papír. Papír si ode mě vzala, rychle to přečetla a bez ptaní jej začala trhat na maličké kousky... Zůstala jsem paf! A zase spustila a byla na mě hrozně nepříjemná, nevydržela jsem to a něco jí už řekla. V tom se celá rozohnila vstala ze židle, šla pro diář a naštvaně mě objednala za 3 týdny. Já z jejího chování už nemůžu!! Prosím, poraďte mi, mám udělat radikální řez a najít si jinou psycholožku? Kde je chyba? U mě nebo u této psycholožky?? Nerozumím tomu, proč se tak strašně změnila a je tak zlá? Znám ji už od roku 2004 a vše bylo skvělé. Docházela jsem k ní zhruba 2 roky a teď od r 2013 doposud k ní chodím znovu. Jak jsem již výše zmiňovala - Začala se ke mně zle chovat zhruba od léta r 2015. Nevím vůbec, jaký má přístup k jiným pacientům.. možná je toho už na ni moc -má plno a nové pacienty už nepřijímá. Také si prodloužila o 2,5 hodiny ordinační dobu. Nevím absolutně, co mám dělat a co se vlastně stalo?? Posledně jsem jí o tom řekla,že mám strachy z terapie. Nějak se vyhnula odpovědi, jen řekla, že mi dává ještě 1 rok šanci a pak ať změním psychologa. Úplně mi to připadlo, že mi tím chce říct -Když se Vám u mě nelíbí, tak běžte jinam. Psycholožka se mi jeví, jako by nechtěla vůbec připustit svou profesní chybu v přístupu terapie... Jsem z toho hrozně ztrápená a zoufalá. Prosím o Vaši radu. Předem Vám velmi děkuji a přeji pěkný den. Bibi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Bibi. Mrzí mě, že se cítíte ztrápená a zoufalá. Ptáte se mě, jestli máte odejít z terapie, když Vás terapeutka děsí, a jestli je "chyba" u Vás, nebo u ní. To bohužel nevím - zkusím Vám vysvětlit proč. Určitě víte, že psychoterapie má být bezpečným prostorem. Na druhé straně, kdyby byla jen dokonale bezpečná, bez jakékoliv výzvy, některé z nás by to svádělo k pohodlné stagnaci spíš než k rozvoji (a o ten jde v dlouhodobé terapii především). Takže paradoxně, jisté nepohodlí je v terapii vysloveně žádoucí. Pokud má Vaše psychoterapeutka zkušenosti a dodržuje etický kodex (např. by s Vámi mělo být jednáno s respektem), asi spíš záleží na tom, jestli Vám terapie dlouhodobě něco přináší. Což rozhodně není vyloučeno, když na ni chodíte rok i přesto, že to je velmi náročné... Nemůžu to ale vědet - stejně jako nevím, co to znamená, že je "hrozně nepříjemná", že jste jí na to "něco řekla", a ona se pak "rozohnila". Také nevím, jak moc k Vašemu stresu přispívá Vaše zdravotní a rodinná situace, kvůli které jste do naší poradny poslala již mnoho dotazů. Užitečnější než probírání negativ a hledání viny je zde možná zvážit, jestli z terapie máte dlouhodobý profit. Když ne, klidně zkuste jiného odborníka. Když se rozhodnete dát Vám oběma ještě šanci, bude důležité, abyste s terapeutkou probrala své pocity k ní. A také to, jakým způsobem preferujete dostávat podporu a v čem naopak na sobě plánujete pracovat. Přeji Vám hodně zdaru v tomto velkém a odpovědném úsilí, které se Vám ale v životě může mnohokrát vrátit.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: