Problém z kyčlemi

Dobrý den, minulý týden jsem odeslal tento dotaz. ,,Pane doktore je mi 57 let, po více než jednom roce mám stuhlost v oblasti třísel a nemohl jsem došlápnout na levou nohu, na přelomu roku 2014 a 2015 jsem musel dokonce používat hůl. Když jsem poprvé navštívil ortopeda, řekl mi že na snímku nevidí nic dramatického. Po vyšetření na CT bylo ve zprávě napsáno, bez akroparézy, rr L2-4 sym.+, L5-S2 stopa bilat. Injekce (obstřiky) do levého boku vůbec nezabíraly. Problém s chůzí mám když chvíli sedím a potom vstanu a chci jít. Někdy to rozchodím po pár krocích a někdy to trvá déle. Při změně počasí je to nejhorší. Pře nedávnem jsem navštívil jiného doktora (ortopeda) a on si vyžádal pořídit nový RTG snímek a také snímek z minulého roku. Po shlédnutí těchto snímků mi řekl, že je to na endoprotézu levého kyčle a později i pravého kyčle. Přikládám oba RTG snímky a prosím o vyjádření Vašeho názoru. Děkuji za odpověď “. Moc děkuji za odpověď, ale RTG snímky kyčle jsem Vám měl poslal dva, druhý byl ze dne 28.8. 2015, asi se mi to nepovedlo. Prosím zdali se můžete ještě podívat na nový snímek ze dne 28.8.2015, který Vám posílám v příloze. Děkuji

Odpověď odborníka:

Rtg snímek je znázorněn, je v malém formátu. Snímky popisuje a hodnotí radiolog i v několika rovinách. Přesto jsou na obou kýčlích patrně sklerotické změny kloubních okrajů, známky artrozy. Nejsou zde ani drobné cysty, ani nápadné kostní výrůstky , osteofyty. Rozhodující je léčba pacienta, ne rtg snímku. Proto záleží na pacientových potížích, na klinickém vyšetření, omezení hybnosti kýčlí. Obecně platí, že pokud jsou potíže s kyčlemi únosné a je možno užít jiné metody než náhradu kloubu, je třeba je využít. Endoprotézu tehdy, když je její aplikace plně na místě a ne v příliš mladém věku. Pokud lze. Jinak konsultace se svým ortopedem po zhodnocení všech ukazatelů.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: