Problematická pokožka na hlavě

Dobrý den, již delší dobu mě trápí problematická pokožka ve vlasech a i padání vlasů. Vše začalo asi před půl rokem. Krevní testy ukázaly sníženou funkci štítné žlázy způsobenou autoimunit. zánětem ŠŽ. Myslela jsem si, že i kožní problémy jsou způsobené tím. Po nasazení euthyroxu problémy asi za 2 měsíce odezněly. Vlasy vůbec nepadaly (při mytí tak 30, nyní tak 200, 300) a kůže byla víceméně ok. Asi 3 měsíce jsem měla klid, ale nyní už jsou to skoro 2 měsíce, co se to vrátilo. Pokožka na hlavě mě svědí, pálí a olupuje se. Lupy nepadají, ale pokud si zajedu do vlasů, tak za nehtem mám vždy drobné šupinky. Parkrát jsem si našla ve vlasech i takové malé červené stroupky, které vypadají podobně jako zaschlá krev a někdy mám na kůži i boláčky jakoby aknózního charakteru. Vlasy se mi rovněž více mastí, jsou nepoddajné, pokožka je ztuhlá a vlasy opět začaly padat. Na některých vypadlých vlasech je u kořínků takový bílý čepeček. Nejvíce mě kůže svědí/pálí k večeru. Kožní doktorka mi řekla, že je to nejspíš šampónem. Nicméně stejný šampon používám už dlouho a nikdy mi to nic neudělalo. Žádnou jinou kosmetiku ani vlasové vody nepoužívám. Ty pocity na kůži jsou pro mě velmi nepříjemné a obtěžující a já nevím zda jsou způsobeny autoimunitou, alergií, kožním onemocněním jako je např. plíseň či stále nedostatečně vyrovnanými či kolísajícími hormony štítné žlázy. Když jsem měla hodnotu TSH 0,1 cítila jsem se víc jak 3 měsíce skvěle, bez problémů s kůží a s vlasy. Po třech měsících bylo TSH 0,24 a ještě dobré a za měsíc po tomto odběru na mé vyžádání nový odběr a TSH 1.52 a to už se i znovu objevily problémy a furt je to horší. Tak nevím jestli to spolu nějak souvisí nebo je to jen náhoda a problémy jsou způsobené ještě i něčím jiným. Už jsem z toho vyčerpaná a nevím, jak dál postupovat. Děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Samotné padání vlasů může být podmíněno onemocněním štítné žlázy. Ale to svědění a šupinky budou asi čistě kožní záležitost. Může jít o seborhoickou dermatitidu, ev. lupénku, přemnožené kvasinky či ekzém. Pokud vám zatím kožní lékař nedoporučil nic jiného, kupte si v lékárně šampon Polytar AF, používejte 2-3xdenně podle návodu. Pokud dojde ke zlepšení, může se pak aplikace zredukovat a střídat s běžnými šetrnými šampony (př. kerium fyziologický šampon, nebo Freederm). Jinak by vás určizě měl vidět kožní lékař.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: