Problémy 2 měsíce po operaci žlučníku

Dobrý den pane doktore. Omlouvám se, že můj dotaz bude poněkud delší.Na začátku března jsem byla na laparoskopické operaci žlučníku, který byl při operaci ve slabém zánětu. 10 dní po operaci jsem měla zvýšenou teplotu 37,4 a bolesti v pravém podžebří. Byla jsem hospitalizovaná na chirurgii, protože se mi vytvořila tekutina v lůžku po operaci, kterou mi lékař pomocí punkce odsál, navíc jsem měla IMC. Dostala jsem antibiotika a po 4 dnech jsem šla domů s tím, že ještě 3 týdny jsem chodila na chirurgii na kontroly kvůli zvýšenému CRP (nejdříve bylo 183, při poslední kontrole jen 28). Nyní už 14 dní opět pociťuji palčivou bolest v pravém podžebří (hlavně při hlubším nádechu mě tam píchá). 2 dny zvýšená teplota 37,4, nyní bez teplot. Zašla jsem tedy opět na chirurgii, kde mi byla odebrána krev (CRP 101) a moč (ERY 45) jinak vše v normě. Zde mi bylo řečeno, že žlučník již musí být vyléčený a že mé problémy mohou být urologického původu, kam mě také odeslali. Na urologii mi udělali UTZ a CT. Ledviny jsou čisté. V současné době užívám POLYGYNAX kvůli poševní mykoze. Na urologii mi bylo řečeno, že mé problémy zřejmě souvisí s gyn. problémy a s tím mě odeslali domů. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda je možné, že mé problémy stále souvisí s operací žlučníku nebo to již není možné po takové době? Dle CRP zánět v těle mám, ale nikdo s tím nic nedělá. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vaše přidružené choroby jistě mohou mít vliv nejen na vaše potíže, le i na laboratorní hodnoty i zmiňovanou CRP. Na prvním místě se musí ale myslet na proběhlou operaci žlučníku. Pooperační stavy mají komplikace, které chirurg vždy bedlivě sleduje. Bolesti po operaci žlučníku jsou spíše vyjímečné a vždy je třeba pomýšlet i na zánětlivé změny ve společném žlučovodu, t.zv. choledochu, kde mimo jiné může být kromě případného zánětu i drobný kamének, který tyto potíže působí. V lůžku odstraněného žlučníku může docházet k zánětlivým změnám, může se objevit i hnisavé ložisko. Důležitým vyšetřením na chirurgii , kromě klinického vyšetření břicha, je vyšetření diagnostickým ultrazvukem, případně vyšetření břicha počítačovou tomografií, CT. Teprve s negativním nálezem postupujeme v hledání příčin jinde. Urologie, gynekologie. Obraťe se opětně na vašeho operujícího chirurga, který provede vaše kontrolní vyšetření

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Škodí repelenty dětem?
Články: Škodí repelenty dětem?
Ochránit naše nejmenší před...
Alergie na bodnutí hmyzem
Články: Alergie na bodnutí hmyzem
Každé léto dostane mnoho...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: