Problémy bez řešení

Vážená paní doktorko, již tři měsíce mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z lékařů nenašel řešení. • Zrak - v polovině srpna jsem začal vnímat bolesti za pravým okem a zhoršené vidění. Po vyšetření u očního lékaře mi byla zjištěna 0,25 dioptrie. Nicméně občasné zhoršení pozoruji občasně i na levém oku, ale tam mi dioptrie naměřeny nebyly. Zhoršené vidění se většinou projevuje tak, že na spodním víčku začnu pociťovat tlak (jako kdyby tam něco měl) a většinou se během chvíle dostaví zhoršené vidění. Navíc poslední dobou pozoruji, že mi ve velmi malé míře poletuje před očima, jako takové smetí, které se pohybuje stejným směrem, kam otočím oko. Zornice reagují na světlo normálně. • Svaly – často se mi stává, že na svalech (různě po těle – lýtka, hýždě, ruce, prsní svaly) dochází k záškubům svalů. Někdy se to děje kratší dobu, někdy delší dobu. Nejvíce to vnímám, když svaly uvolním. Občas se mi po probuzení stane, že chvilku necítím přední část stehna na pravé noze, ale není to časté. Také se mi občas stane, že cítím drobnou „křeč“ ve spodním rtu nebo na levé tváři. • Mravenčení – Občas cítím lehké mravenčení v některých končetinách – nohy i ruce, občas na levé straně obličeje. Dříve to bylo více výrazné, nyní je to spíše občasné. Na rukách to působilo jako kdybych měl karpální tunel, ale není to pokaždé a předpokladám, že pravděpodobnost karpálního tunelu na obou rukách je spíše nepravděpodobná. • Občas se mi stává, že jsem měl zastřené myšlení nebo možná problém s koncentrací. Nedokáži to přesně pojmenovat. • Po celou tuto dobu mám slabé pískání v uších, občas se mi dočasně zhorší sluch. S tím souvisí i občasná malátnost nebo motání hlavy, které však nemá vliv na chůzi. • V posledních 14ti dnech se mi přidalo pocit knedlíku v krku a zhoršené polykání. Jiné zdravotní problémy jsem nepostřehl snad až na občasnou únavu, která však mohla být způsobena všemi těmito body a vynucenou větší koncentrací. Ještě je nutné podotknout, že mě často bolí hrudní část páteře (ve předu i v zadu) a mám dost často stuhlou celou šíji. Nicméně rehabilitace, masáže a pravidelné cvičení stavu nepomáhají a nebo jen dočasně. Vyšetření: Evokované potenciály (elektro, vizuální; v příloze) – bez nálezu EEG – ložisková theta abnormita s irrit. Projevy vlevo parit. A occipit. MR – několik drobných glióz frontodorzálně subkortikálně vlevo a dvě tečkovité temporálně vlevo Odběry krve – zvýšená kyselina močová, zvysene alba 2 glob. a betaglob. Kardio vyšetření – bez nálezu Oční vyšetření – bez nálezu ve vztahu k neuro problémům Test likvoru – borelióza negativni, oligoklonalni latky tc. nejsou k dispozici, bilkoviny hranicni Léky: Magnezium B6 1-1-1

Odpověď odborníka:

Ve Vašich výsledcích není vyšetření mozkomíšního moku na oligoklonální pásy - tedy vyšetření k vyloučení roztroušené sklerosy. Osobně bych vyčkala výsledku, pokud bude negativní, asi bych ještě doplnila EMG - vzhledem k mravenčení končetin ( k vyloučení zánětu nervů, tzv. polyneuropatie ). magnesium je jistě dobré, dostatek tekutin, pohyb jsou taky nezbytné,

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
A jine nemoci? | Od: Petr Loukota | 3.12.2013 16:59
Musim se priznat, ze se s Tomasem schoduji skoro v 90% a PL me strasil s ALS? Mate někdo podobne obtize?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: