Problémy s antikoncepcí

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem: Je mi 33 let, jsem po dvou porodech, léta jsem brala antikoncepci Chloe (i po porodu jsem se k ní vrátila) a vyhovovala mi. Pak se přestala prý vyrábět a moje doktorka mi předepsala Jangee. To jsem musela po 2 měsících vysadit. Trpěla jsem na bolesti hlavy, ukrutné bolesti nohou (hluboká píchavá bolest). Poslední půl rok užívám Azalii. V posledních dvou měsících se ale vždy v půlce cyklu objeví bolest obou vaječníků, asi týden přes MS (popravdě jen lehce špiním) mě bolí třísla, záda, nohy (nejvíce v okolí stehenní kosti). Je to jako premenstruační bolesti, ale klasickou menstruaci nemám). Cysty žádné nemám. Nevíte, prosím, čím by to mohlo být? Mohlo by jít při užívání HA o PMS? Děkuji Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Antikoncepce podobná Chloe ( s ciproteron acetátem ) na trhu opět je, ale jsme opatrní v jejím nasazování, protože má poněkud vyšší riziko vzniku krevních sraženin. Azalia je čistě gestagenní antikoncepce, kde v ideálním případě menstruace vymizí. Může ale samozřejmě dojít k epizodám nepravidelného krvácení či špinění. Vámi popisované potíže neodpovídají klasickému premestruačnímu syndromu, který navíc při užívání antikoncepce odpadá. Mohlo by se jednat o nedostatek hořčíku. Konzultujte svého lékaře.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: