Problémy s bolestí hlavy a bušením srdce

Paní doktorko, prosím Vás hezky od dubna 2013 mám jisté problémy. Začalo to náhlým bušením srdce spojené s bolestí v zátylku hlavy, kdy jsem byl odvezen do nemocnice, kde mi bylo provedeno EKG s negativním výsledkem se závěrem, že se jedná o vyčerpání organismu. Bušení srdce přestalo, ale bolest hlavy v zátylku s motáním hlavy zůstala ještě přibližně týden, tak mi bylo provedeno další vyšetření na neurologii, včetně CT mozku, s negativním výsledkem, pouze s nálezem na krční páteři bez degenerativních následků. Dále mi bylo provedeno vyšetření na kardiologii - 2x Echo, 2xEKG+tlakový 24h EKG holter a zátěžový test, odběr krve a moči+stolice, vše opět s negativním výsledkem. Tlak mám 120/80, TF v klidu 62 až 90. Mám problémy se záškuby svalů, různé tlaky v hlavě, zejména v zátylku spojené s bušením srdce a neustálé pocity nevolnosti, dále tlak kolem kořene nosu. Došlo to tak daleko, že jsem si dojel na psychiatrickou ambulanci, kde mi byla diagnostikována panická porucha a na to beru antidepresiva. Jenže mám pořád jistý problém, při změně polohy těla cítím takové bouchnutí srdce a pak se to srovná. Když vstanu z polohy vleže do stoje, tak mám nepříjemný tlak v zátylku hlavy s pocity na omdlení se zpomalením srdeční TF, která pak zrychlí a pak se to srovná. Když jdu ven na delší procházku, tak mě pak začne bolet hlava. při chůzi srdeční TF jako zpomalí, ale jakmile se zastavím, tak TF zrychlí. Také mám problémy s chůzí do schodů, kdy výrazně vnímám srdeční činnost. Nemyslíte, že by se mohlo jednat o špatné prokrvení mozku, nebo jinou vadu, respektive jak si mohu pomoci sám? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Podle Vašeho popisu se domnívám, že se opravdu jedná o panickou poruchu. Nevím, jaká jste dostal antidepresiva, nejspíše asi antidepresiva typu SSRI. Na jejich efekt je třeba vyčkat min. 1 měsíc. Pokud potíže budou trvat, dohodněte se s lékařem na dalším postupu. Ještě by bylo vhodné užívat magnesium. V úvodu minimálně 1 gr. denně. Asi není důvod se domnívat, že by se mělo jednat o poruchu prokrvení mozku.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: