Problémy s chováním tchána

Dobrý den paní doktorka, děkuji Vám za zodpovězení dotazu ohledně chování mého tchána a za Vaši podporu. Bohužel ani ve chvilkách relativního klidu, kdy má tchán "dobrou náladu" s ním není řeč a jakmile na toto téma zapředeme rozhovor, urazí se a odejde z místnosti. Pochopitelně jsme příbuznými o něm mluvili. Má celkem 3 děti - 2 ženaté syny (jedním z nich je můj manžel) a vdanou dceru. Jeho děti jsou na jeho chování zvyklé, zřejmě se takto podobně choval již v době jejich dětství, ale návštěvy povážlivě zřídkly, protože vždy dojde k nějaké hádce. Ani se svými dětmi není tchán schopen komunikovat o normálních věcech. Okamžitě jim začne něco vyčítat - třeba jim vynadá za to, že mají neumyté auto apod. Naschvál s ničím nesouhlasí. I pokud jde např. o počasí. Já třeba řeknu, jaká je dneska zima a on na to, co furt mám, že je teplo apod. S nikým jiným se tchán s tchýní nestýká. Do práce tchán ještě chodí a jak jsem zjistila, tak se chová k ostatním v práci velmi přátelsky a všeobecně je v kolektivu velmi oblíbený. Považují ho za vtipného, ochotného, milého člověka. Ale přijde domů a o svým kolezích, se kterými se před pár minutami kamarádil, mluví velmi nehezky. Tchyně povídala, že takto se choval i jeho otec. Bohužel ani ona se do řešení problému nechce nějak zapojit, ale myslím že ji hodně trápí a že jen před námi dělá statečnou. Ona je bohužel ze "staré školy", kdy se trvdilo, že žena má poslouchat manžela, že nemá odporovat apod. V rodině bohužel panuje názor, že se léčí pouze fyzické nemoci. Jenže tchán má také problém s vysokým tlakem, takže mám i obavy, aby ho při jeho "návalu" netrefil šlak. Zlepšení bylo před 2 roky, kdy tchýni zjistili nádor tlustého střeva a podstoupila operaci. To byl tchán jak vyměněný. Tchýně je naštěstí v pořádku. (klepu na dřevo). Nádor byl zjištěn při preventivním vyšetření, takže podchycen včas a kontroly jsou v pořádku. Ale po zažehnání nemoci se vše vrátilo do starých kolejí. O to víc nechápu tchánovo chování. Měl by být rád, že jsou v pořádku, zdraví a těšit se ze života. Děkuji. Já to sama nevyřeším, ale jsem ráda, že jsem se o to mohla podělit s odborníkem, s Vámi.

Odpověď odborníka:

Krásný večer- moc Vám děkuji za povídání- rozhodně si nemyslím, že lékař by byl příliš velkým odborníkem na relativně spokojený život, je jako každý jiný člověk také "nadán" řadou chyb, zlozvyků, špatných vlastností-sám také často není schopen vůči svému okolí vystupovat jako objektivní, vlídný, laskavý člověk. To nepíši proto, abych šířila pesimismus, spíš abych vysvětlila své doporučení k rodinné nebo jiné formě psychoterapie. Lidé, kteří ji poskytují, se od "pacientů,klientů" odlišují hlavně tím, že stojí vně problému, který mají řešit- nejsou citově poutáni, mají tedy odstup.,nadhled. Měli by být neutrálové, odfiltrovat vlastní sympatie, projekce...Je možné, že Váš tchán trpí jistou poruchou osobnosti /ta je bohužel velmi špatně ovlivnitelná tam,kde si to pacient sám nechce uvědomit a nemíní cíleně své vlastnosti korigovat/. Je pravděpodobné, že způsob života primární rodiny Vašeho manžela dokázal osobnostní faktory tchána akceptovat, aniž došlo k nějaké krizi. Asi skutečně platí, že dřívější generace méně uplatňovaly některá svá přirozená práva, některé věci přijímaly více stoicky..Jistě je skvělé, když se lidem daří vést vztahy napříč generacemi. Někdy se to ale tak docela naplnit nedá- možná to bude Váš případ. Nechci Vám jakkoliv mluvit do života, ale Vy máte nyní asi více zodpovědnosti vůči životu Vaší užší rodiny. Do jisté míry musíte chránit hlavně sebe samotnou- snad právě vy jste pro svou citlivost tou nejkřehčí bytostí ve Vašem systému- a ti, které chcete chránit, se třeba dokážou "obrnit" mnohem snáze.Prosím, nechtějte se nadmíru obětovat.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: