Problémy s erekcí - psychizké či fyzické?

Dobrý den, je mi 26 let a můj problém trvá již delší dobu. Vše začalo bolestí pravého varlete. Nepozoroval jsem na něm žádné změny tvaru ani velikosti. Erekce a pohlavní styk byly bezproblémové. Bolest časem ustoupila a vše se zdálo být vyřešeno. Jenže pak nastaly problémy s erekcí - při pokusu s, řekněme náhodnou, partnerkou jsem nebyl schopen pohlavního styku. Připisoval jsem to opilosti a taky to moc neřešil. Jenže další pokusy o sex dopadaly opět neúspěšně a bolest nebo spíš "špatný pocit" v pravém varleti se vrátily. S podezřením na varikokélu jsem navštívil proto urologa, který mi zjistil varikokélu prvního stupně, ale na levém varleti. Pravé že je v pořádku. Navíc říkal, že poruchy erekce by neměly být kvůli varikokéle a poslal mě do poradny, kde se ED léčí. V poradně mě vypsali objednávky na vyšetření, která jsem nepodstoupil. Chtěl jsem tomu dát čas, že se to třeba spraví (v té době jsem byl poměrně ve stresu kvůli školním záležitostem a často ponocoval). Jenže ani během 3/4 roku se to nespravilo. A to už jsem poměrně razantně změnil stravu, omezil alkohol i kouření a začal pravidelně cvičit (běh, plavání). Za tu dobu se mi občas v noci stalo, že mě probudila silná erekce. Někdy se s erekcí i probudím ráno. Naproti tomu však při masturbaci k erekci dochází opravdu velmi zvolna a ztopoření dostatečné pro penetraci se dostaví až těsně před vyvrcholením. Taky pozoruji sníženou sexuální touhu. Navíc se mi nedaří snížit tělesný tuk. Může to mít na svědomí snížený obsah testosteronu? Vím, že návštěva lékařského pracoviště je nevyhnutelná a již ji nebudu odkládat, ale chtěl bych se zeptat, zda je podle Vás na vině psychika či se jedná o fyzické onemocnění? Budu Vám vděčný za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ke stanovení správné diagnózy býva potřeba detailní rozbor anamnézy. Je docela možné, že potíže byly způsobeny ze začátku stresem a únavou a následně se navalovaly v důsledku psychické frustrace z neúspěchu. Pokud máte noční a ranní erekce, tak je psychická příčina nejpravděpodobnější. Nízká hladina testosteronu může být také příčinnou. Součástí vyšetření je hormonální rozbor krve.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: