Problémy s klouby

Dobrý den, jmenuji se Dominik a je mi 18 let. Zhruba od mých 15 let mě provází problémy s klouby. Všechny obtíže se na sebe začaly pomalu od 15 až do 18 let nabalovat. Začalo to tím, že se mi začaly "zasekávat" prsty v horním článku (.viz fotografie). Postupně se přidalo to, že když otevřu hodně pusu (např. při zívání) ozve se lehké lupnutí a čelist se "sekne". Mnohdy si jí musím uvolnit rukou a nebo opatrným pohybem vzad a vpřed, jinak je nehnutelná, můžu tak mluvit a nedotýkat se rty s otevřenou pusou. Prsty na rukou začaly být během tří let jakoby "gumové". Začaly se zasekávat zejména při hře na kytaru, na kterou hraju už od svých 12 let. Dále se pak objevil problém například při masáži. Když zatlačím rukama proti povrchu, začnou se zasekávat a s každým pohybem se ozývá vrzání a praskání. Lupou a křupou taky prsty na nohou, a po aktivním pohybu pak často pobolívají a jsou zatuhlé. Když stojím, můžu "prohnout" kolena dozadu do mírného úhlu. Dále pak když natáhnu ruce a dělám pohyb předloktím dolu a nahoru, silně vrže a křupe v loktech. Dělá mi problém udělat klik, protože mě po pár tazích začnou silně bolet zápěstí, jakoby šli kam neměly. To samé při dřepu. Vždy když jdu dopředu ozývá se chorál velmi nepříjemných zvuků a když jsem úplně dole nepříjemně mě v nich píchne. Přidávají se i bolesti hlavy od krční páteře, minimálně jednou do týdne, ráno bývám ztuhlý. Dále mi na prostředním článku levé ruky na prstech ztvrdla kůže a "zleskla". Nejprve na prsteníčku, pak na ukazováčku a teď i na prostředníčku. Svou praktickou lékařkou jsem byl vyslán k ortopedovi, který mi diagnostikoval "hypermobilitu", předepsal mi kolafit, nařídil cvičení svalů paží a poslal mne domů. Rád bych věděl zda se nejedná o nějaký vážnější zdravotní problém, protože mi přijde že semnou není něco v pořádku. Děkuji za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Rovněž se domnívám, že se jedná o potíže spojené s nadměrným rozsahem pohybu, čili hypermobilitou. Je třeba omezit pohyby, které vyvolávají bolesti a zároven zvětšují již tak nadměrný rozsah pohybu. Postižení šlach na rukou se někdy řeší i operačně - je nutno se obráti na plastickou chirurgii

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: