Problemy s kolenom - patella baja

Dobry den, mam 1.5 roka po plastike LCA, ale posledne 2 mesiace mam problemy. Pred 2 mesiacmi som nemal ziadny uraz, ale koleno som mal problem vystriet. Do 98% som pri zohynani nic nepocitoval, ale zvysnych 2% som musel ako keby pritlacit, aby sa vystrelo uplne. Pocitoval som vtedy take pichnutie v prednej casti kolena a pocit ako keby mi malo nieco do seba zapadnut (neviem to popisat). Ked som skusal na mieste koleno ohybat, tak to preslo, ale ked som sa pohol, tak po chvili sa to vratilo. Mal som 2 tyzdne pauzu, kedy som nehral futbal, ale robil ine sporty a vsetko bolo v poriadku, rovnako futbal po 2 tyzdnoch. Pred mesiacom som si siel znova zahrat a problemy sa vratili. Ked som vystrelil na branu, tak som mal pocit, ako keby mi koleno vobec nedrzalo a citil som bolest. Stalo sa mi vcera asi raz pocas futbalu,ze som dostupil na nohu a mal som pocit, ako keby mi koleno volne behalo (ako keby mi slachy svaly to koleno nedrzali) -porovnal by som to s tlmicom na aute, ktory nejde. Pred 3 tyzdnami som bol na magnetickej rezonancii a aj nedavno u doktora na kontrole. Ten mi povedal, ze s meniskom nie je problem a ani s kriznym vazom. Trocha som znepokojeny, lebo doktor mi povedal, ze mi nic nie je a ze mam plne zatazovat koleno, no na sprave z vysetrenia magnetickou rezonanciou som si nie isty, ci je vsetko ok(z toho, co som cital na nete) V sprave je nasledovne: Patella konfiguracie Wiberg II-III, na okrajoch klbnych ploch produkt.zmeny poukazujuce na PF artrozu. Insall-Salvatiho index je sublimitny - do 0.83 - patalla baja. Pooperacne zmeny na lig.patellae proprium a v oblesti Hoffovho telesa. Nie je vela informacii o tom. Co som nasiel, tak patella baja je spojene s jablckom, ktore nie je v spravnej polohe a nasiel som o tom prave to, ze koleno netreba velmi zatazovat. Dakujem za cenne rady

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nález z magnetické rezonance se týká arthrosy a vyrůstků mezi čéškou a stehenní kostí, navíc je Vaše čéška uložena vrozeně nízko a při plastice vazu se odebírá část čéšky a vazu, což může ještě tyto potíže zvýraznit. Měl byste zřejěm podstoupit rehabilitační léčbu čéšky - cvičení a a magnet či ultrazvuk. Pokud se stav nezlepší pak novou arthroskopii, která by přesně řekla v jakém stavu je čéška a jak je uložena , ne vždy MR popis souhlasí se skutečností. Je třeba ale počítat s tím , že tyto potíže i pes veškerou léčbu včetně operační úplně potíže zmizet nemusí.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: