Problémy s otěhotněním

Dobrý den pane Doktore, po více než rocní snaze o těhotenství jsme se s partnerem obrátili na CAR s prosbou o pomoc. Předtím léčba gynekologem Clostilbegyt 3 měsíce, ale bez dalších vyšetření. V Centru asistované reprodukce mi zjistili hned několik problémů. Pozitivní ANA screen s jemně zrnitým jaderním obrazem, protilátky Ovarium Ig pozitivní, prolaktin 583 mlU/I, testosteron 2,93 nmol/l a protilátky proti zona pellucida. Pan doktor rovnou nabídl umělé oplodnění. Neměla bych ale spíše napřed podstoupit léčbu či další vyšetření, aby se zjistilo, proč mám výsledky v nepořádku? Případně mohu já nějakými metodami dosáhnout zlepšení těchto výsledků? Spermiogram partnera také nedopadnul pozitivně, morfologie 1%, ostatní parametry v normě. Zajímalo by mě, zda existuje nějaká možnost léčby,můj současný gynekolog i po předložení výsledků tvrdí, že léčba Clostilbegytem by měla pomoci a že není problém u mě, spíše u partnera. Budu Vám velmi vděčná za odpověď, děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Petro, ano, na základě výsledků (pozitivní protilátky na ovarium a zona pellucida, SPG morfologie 1%) doporučuji IVF, oplození oocytů metodou ICSI. Téměř všechny partnerovy spermie mají tvarové abnormality, které mohou bránit průniku do vajíčka, navíc přítomnost výše uvedených protilátek toto potencuje. Zvýšený testosteron může signalizovat hyperandrogenní syndrom a tudíž problém se spontánní ovulací. Doporučuji dovyšetřit poměr FSH/LH a glykémii - vyloučit diabetes nebo poruchu glukózové tolerance. ANA screen je nespecifická protilátková reakce, zde doporučuji vyšetření dalšího souboru autoprotilátek k vyloučení především trombofilních stavů včetně antifosfolipidového syndromu, vyloučení celiakie. Clostilbegyt Vám nepomůže, pokud by došlo k ovulaci, tak pravděpodobnost průniku spermie do vajíčka je velmi malá. V rámci špatné morfologie ještě doporučuji doplnit vyšetření integrity DNA spermií. Z dalších vyšetření, před zahájením stimulace, pak ještě kontrolu funkce štítné žlázy, vyloučení endometriózy a infekčních onemocnění vztahujících se k reprodukci - chlamydie, toxoplazma. Společně s partnerem byste měli mít vyšetřený karyotyp a genetické poradenství. Máte-li další dotazy, rád je zodpovím. S pozdravem a přáním hezkého dne prim. MUDr. Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x