Problémy s otěhotněním, endometriosa

Dobrý den, před půl rokem jsem absolvovala laparoskopii, z důvodu nemožnosti otěhotnění po dvou letech snažení a byla mi zjištěna endometrioza - nikdy v životě jsem neměla ovulaci. Našli mi i pár srůstů, které byly odstraněny, ale endometrioza se nechala, že ji vyléčíme hormonálně. Léčba trvala nyní půl roku, kdy mi byl nasazen Mercilon. První tři měsíce léčby jsem krvácela v kuse. Po návštěvě u lékaře mi bylo doporučeno na týden hormony vysadit a poté opět začít. Krvácení ústálo až do nynějška. Chybělo mi ještě posledních 10prášků, ale opět se dostavilo krvácení. Není možné, že hormony byly v malém množství. Že půlroční léčba byla zbytečná? Opět se mi vracejí bolesti při styku, doufala jsem, že po půl roce se budu moci opět snažit o miminko a tentorkát to vyjde..ale nyní se bojím, že vše bylo zbytečné. Je nějaká jiná možnost, jak nastartovat tělo, abych začala ovulovat? Slyšela jsem, že se tomuto věnují u Apolináře v Praze, ale nevím kdy je ta vhodná chvíle to začít řešit i s jiným lékařem. Prosím o jakoukoliv radu..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Anno, je-li Vaše přání otěhotnět co nejdříve, měla byste uvažovat o umělém oplodnění IVF. Nález endometriózy a neovulační cyklus znamená nyní jen malou šanci na spontánní graviditu. Postup který zvolil Váš lékař se hodí pro pacientky, které těhotenství neplánují. Bylo by rovněž vhodné znát rozsah onemocnění, když už byla dělaná laparoskopie, nevím, proč se dostupná ložiska neodstranila? Antikoncepce v léčbě endometriózy je lepší s obsahem Dienogestu, ale opět jen v případě že neplánujete otěhotnět. Doporučuji navštívit dobré IVF centrum, kde s Vámi proberou vhodný postup. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: