Problémy s prokrvením a dýcháním

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem teprve týden trvajících obtíží. Je mi 22 let, v poslední týdnu mě trápilo "nedokrvení" levé poloviny těla - ruka i noha znatelně studenější oproti pravé části, také mi ruka přišla neobratnější a slabší. V levé ruce i noze mě často píchlo. Na srdci jsem cítila lehčí tlak - ne bolest, ale bylo nepříjemné na té straně ležet. Dnes jsem už výše popisované problémy neměla, místo toho přišla dušnost - dýchat se dalo, ale musela jsem vyvíjet o dost větší úsilí než obvykle a dýchat zhluboka, poloha vleže to zlepšila. Se srdcem/plícemi jsem doposud problémy neměla, tlak mám mírně vyšší - hlavně ve stresu mi vylítne na 150/85, s tím se zatím také neléčím. Přiznám se, že mě při těchto obtížích přepadá panika, špatně se mi spí a to tomu také nepřidá. Ráda bych se zeptala, zda bych měla zvážit nějaké vyšetření (popř. jaké), nebo to nechat být a začít to řešit, až když se budou problémy opakovat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Pociťujete nebo pociťovala jste soubor příznaků, které mohou ukazovat současně na několik závažných onemocnění (infarkt myokardu, embolie plicnice nebo jiné postižení plic, mozkovou příhodu a snad uzávěry tepen na končetinách), jiné příznaky nejsou ani anatomicky dobře vysvětlitelné (chladnější jednostranné končetiny). Proto na mě stav dělá dojem nejspíše neurózy. Špatně se mi ovšem na dálku říká, že to nic není. A abyste šla k psychiatrovi – buď hned, nebo jestli se to zklidnilo, tak až jestli se to vrátí a bude Vám to hodně vadit. I když to tak nejspíše je. V našich zeměpisných šířkách je zvykem, že se člověk s panickou poruchou, jak se tento stav jmenuje, vyšetří na všechno možné, a když je vše stále dokola negativní, tak nastupuje psychiatr. Problém ovšem je, který odborník Vás má vyšetřovat. Neobratná ruka a snad i chlad končetin by patřil neurologovi. Tlak na srdci a dušnost je doménou kardiologa. Vyšší krevní tlak je myslím jen důsledek – buď té neurózy (nejspíš) nebo jiné nemoci, která Vám to vše působí. Pokud by to byla panická porucha, tak bych se psychiatrovi nevzpíral, i když to u nás v Čechách není populární. Jen se mi moc nelíbí, když se rozdávají prášky. Ale jinak to asi někdy nejde. Také neznám Vaši životní situaci – třeba máte nárok na to být „rozhašená“ a máte si věci jen urovnat. Já jsem zastáncem léčení (skoro všeho) pohybem. To zní sice jako z čítanky, ale účinek u neklidu, neuróz a nespavosti byl prokázán. Pomůže 2x-3x týdně 20-30 minut běhat, jezdit na kole, plavat atd. A čím déle, tím lépe. Zkuste taky knihu Servana-Schreibera Uzdravení bez léků a bez lékařů (Rybka Publishers, 2011). Přeju hezký den.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: