Problémy s vysokým tlakem

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně léčby vysokého krevního tlaku. Problémy začaly v r. 2006, kdy mi při porodu ve 42 letech museli provést císařský řez z důvodu vysokého tlaku. Po 3 měsících užívání léku se mi tlak srovnal. Po 5-ti letech jsem začala mít opět problémy s vyšším tlakem. Postupně jsem užívala léky: Prenessa, Lusopress, Prestarium Neo, Micardis, Tritace. I při nejnižším dávkování jsem měla u všech problémy (nejčastěji - závratě, pocit opilosti, zvracení, bolest hlavy, mravenčení v rukou i nohou, nechuť k jídlu,...). Proto mi byly po vyšetření v Praze léky odebrány a léčila jsem se půl roku pouze čajem Alvisan (2x denně 2 min. vyluhování). Vše bylo v pořádku. Koncem září 2014 mi začaly problémy s ledvinami (moč pH 7, dle lékařky se vylučoval ledvin. písek). Opět mě začal zlobit vysoký tlak (kolem 160/90, někdy 200/100). Před 5-ti lety mi v Praze dali lék Isoptin 80 mg s tím, abych ho použila v případě, když mi tlak stoupne nad 160/100. Po poradě s lékařkou jsme různě kombinovaly dávkování, až jsem skončila na 1/4 tablety na noc. Před týdnem jsem musela skončit s užíváním léku. Nevyhovovalo mi pravidelné ani náhodné užívání z důvodu vedlejších účinků (pocity a návaly horka, točení hlavy, mravenčení a chlad v nohou i rukách). Již cca 2 roky mám menší hybnost pravé ruky a při užívání tohoto léku jsem měla bolest na pravé straně krku směrem přes ucho do spánku a občasnou nehybnost pravé ruky. V současné době piji opět čaj Alvisan 2x denně 2 a 4 min. vyluhování. To mi také nedělá dobře, tak piji čaj z hlohu, po kterém mám opět vyšší tlak. Jinak užívám PANCREOLAN FORTE (v poledne, 1 tab.) a Unilat 50 mikrogramů/ml (zelený zákal, 1 kapka večer do očí). Nemám vůbec chuť k jídlu ani pití, od září jsem zhubla 3 kg, zdrav. stav se mi stále zhoršuje. Žádám Vás o odbornou radu, co mám udělat pro to, aby se mi můj zdrav. stav zlepšil. Předem děkuji za brzkou odpověď!

Odpověď odborníka:

Milá Jitko, Váš problém nelze vyřešit na dálku, bez možnosti Vás vyšetřit a zeptat se na bližší okolnosti. Najděte si dobrého internistu (praktický lékař poradí, za kým jít) a objednejte se k němu na vyšetření. Obstarejte si výsledky dosavadních vyšetření a vezměte je s sebou. Držím palce, ať je Vám lépe.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: