Problémy se spánkem

Dobrý den, už delší dobu mám problém s usínáním. Už se mi to stávalo cca před půl rokem, začala jsem brát prášky na spaní, ale to není řešení. Teď tak poslední dva měsíce nemůžu usnout. Už od 20. hodiny ležím v posteli, ale nic. Nejdříve usnu o půlnoci a to jsem ráda. Často se mi stává, že usnu až kolem 2 - 3 hodiny ráno a probouzím se kolem 7 hodiny. Přes den jsem unavená, ale jakmile padne 18. hodina, tak se únava vytratí. Můžete mi poradit, co bych s tím měla dělat? Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Spánek je poměrně složitě řízený děj, kdy nastupuje tlumení některých mozkových struktur. Spánek je důležitý pro správné fungování organismu, děje se v něm řada změn v organismu a mozku. Má pět různých fází, které se během spánku střídají a opakují. Pokud jejich poměry a množství není ve správné podobě, hl když jsou některé fáze potlačené, je spánek nekvalitní, aniž o tom víme a projevu se to narůstající denní únavou a spavostí. Spánek může být narušen hlavně co se týká usnutí a udržování spánku během noci i psychickými vlivy. I při krátkodobém problému s usnutí může vniknout skytá obava s dalšího neusnutí a vzniká kruh, který vede ke zkracování spánku, denní únavě a opětovnému problému s usnutím. Často potom vzniká i závislost na klasických hypnoticích. Zde je nutné dlouhodoběji odstraňovat psychické napětí a obavy psychorelaxačními metodami / např Schultzův autogenní trénink apod. Úpravy životního režimů. Někdy kůra léky z jiných skupin než hypnotika. Jindy je nutné postupně redukování hypnotik, na kterých již vznikla závislost a zároveň již nefungují. Také starosti nebo i skrytá deprese vede k charakteristickému dřívějšímu probouzení k ránu a nemožností k dalšímu usnutí. Nadměrná denní spavost většinou vyžaduje detailnější dovyšetření hl neurologické a potom o vyšetření ve spánkové poradně nebo spánkovém centru a laboratoři. Přehled o pracovištích je na web stránkách české spánkové společnosti. Problémy s usínáním a předčasným buzením rozbor potíží s lékařem ev i psychologické vyšetření a postupy. Dle popisu Vašich potíží, půjde o navozený problém s usínáním, možná i vazba na původně braná hypnotika. Doporučit zkusit nalézt pokyny na nácviky psychorelaxačních metod. Zkusit i posunout odchod na lůžko až 23, hod alespoň přechodně. Před spaním již zkoušet jen relaxační postupy. Při nelepšení ev u lékaře domluvit na kůru na cca 2 m na noc Mirtazapin 15 mg. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: