Problémy se srdcem a dýcháním

dobrý den, potřeboval bych poradit s těmito potížemi: v lednu (těsně po silvestru) se u mě vyskytlo nachlazení s teplotami do 37,5. Po třech dnech viroza ustoupila ale raději jsem navštívil lékaře, prý vše v pořádku a že mám odpočívat. Ten den jsem však ještě musel zařídit několik věcí a moc jsem neodpočíval. Odpočíval jsem pak následující 4 dny a potom začal opět chodit do práce. ke konci ledna jsem začal pocitťovat přeskakování srdce (tyto potíže už jsem měl dříve na základní škole ale poté vymizeli) navštívil jsem lékařku ORL jestli nemám zánět v krku, ta provedla výtěr a odběry na ASLo, to bylo 33. (v minulosti jsem měl několikrát v krku streptokoka) v únoru jsem navštívil obvodní lékařku která mě poslechla -prý srdce a plíce OK a předepsala probiotika - v té době se mi vyskytli i potíže s trávením. Po 14 dnech jsem navštívil opět kvůli shoršení obtíží - občasný kašel, studené nohy když jsem seděl delší dobu u počítače, bušení srdce, píchání u srdce a svíravý pocit na hrudníku, ztížené dýchání a občasný pocit na omdlení. Ta mě poslechla, prý plíce a srdce v pořádku, nabrala mi krev která také byla v pořádku (játra, ledviny, D dimery kvůli podezření na embolii plic, CRP 0,1, štitná žláza OK). 14 dní na to kdy potíže nemizeli jsem navštívil kardiologii, zde mi natočili EKG, změřili tlak, udělali RTG hrudníku, provedli poslechové vyšetření, prý vše v pořádku a že prý mám problémy od páteře. Navštívil jsem tedy ortopeda který mi zjistil a odstranil blokády páteře, popsal jsem mu problémy a povídal že to od zad být nemůže. Mezitím jsem v dubnu změnil doktora, který mě poslal na EKG holter a na ultrazvuk břicha, obojí v pořádku, udělal krevní testy(játra, slinivka, cholesterol = 4,9, borelioza) vše v pořádku. Závěr zněl že to je od nervů a další vyšetření nejsou nutná, že mám srdce a břichu v pořádku, i z ucpávání cév sraženinama se bát nemusím neboť mi prý dělali i test na lindenskou mutaci atd (muj otec trpí na ucpávání žil a tepen) Ptal jsem se na ultrazvuk srdce a že ten prý nutný není, že případné ischemie by se projevila na holteru při zátěži (jezdím každý den 2,4 km na kole z vlaku do kopce) stejně tak jako vyšetření cév kontrastní látkou, což mi bylo řečeno že je také zbytečné že mám cévy v pořádku. Další informace je ta že už asi 7 let trpím odpoledními zvýšenými teplotami - 37 - 37,2, ráno (cca 7h) mám vřak 36,3-36,6. V minulosti jsem byl vyšetřován i na imunologii ale tehdá nezjistily. Jinak nekouřím (tak 15 cigaret za život jsem ale vykouřil), alkohol piji příležitostně. Zjistil jsem že cévy uspává cholesteror nebo vrozené dispozice ke krevní sráženlivosti ale také časté záněty nebo jiné genetické onemocnění cév. Mám docela strach zvláště když se často stává že na infarkt umírají i lidé kteří nekouří v mladém věku právě z důvodů toho že je lékaři pořádně nevyšetří a hned je posílají k psychologovi (sám se zažil jak mi lékař léčil zánět tlustého střeva kvůli sladidlu aspartan diazepanem dokud jsem neskončil na pohotovosti - problém na gastroentrologii odhalili během měsíce). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popisujete, že vám přeskakuje srdce, tudíž máte palpitace. Jde o předčasné stahy (extrasystoly) mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. Někdy na ně pomůže betablokátor nebo léky na uklidnění. Myslím, že jste byl vyšetřen podrobně a nevím zda-li by další vyšetření přineslo nějaké další informace o vašem zdravotním stavu. Infarkt myokardu se vyskutuje opravdu vzácně u lidí mladších 30 let, záleží na rodinné anamnéze, zdali vaši rodiče již infarkt prodělali a na dalších onemocněních.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: