Problémy se štítnou žlázou, panické ataky

Dobrý den, O prázdninách jsem měla kolaps. Projevovalo se to bušením srdce, pocitu omdlení, brněním a křečemi předloktí, rtů, nohou. Před tím jsem delší dobu měla v oblasti jícnu takové tepání, kmitání, které přicházelo při stresu, fyzické námaze, únavě nebo po pití alkoholu. Tepání přicházelo tak střídavě, ale vždy po krátké době přestalo. Přestala jsem pít kávu a alkohol. Dělali mně různá vyšetření srdce, plic atd. Vše bylo v pořádku. Doktorka mi diagnostikovala panickou ataku, protože teto, rok jsem toho měla, hodně ve škole a posledních pár týdnů před prázdninami jsem chodila hodně pozdě spát a pila kávu a byla ve stresu. Brala jsem prášky na zklidnění. Potom jsem měla pocity stahování v krku, tlaky apod. Doktorka mě poslala na ORL a ultrazvuk štítné žlázy. Řekli mi, že mám zvětšený pravý lalok. Jinak hormony a další věci jsem měla v pořádku. V říjnu půjdu na endokrinologii, ale mám takové nepříjemné stavy. Když mám pocity tlaku v krku, špatně se mi polyká. Přijde na mě takové chvění po těle a mírné bušení srdce. Začnu toho být nervózní a musím neustále chodit. Mám takovou panickou hrůzu, že umřu. Po chvíli se to zase uklidní. Chci se zeptat, jestli je možné, že je to vyvolané ze stresu nebo to může způsobit štítná žláza a jestli nemůže štítná žláza souviset s panickou atakou. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte normální hladiny hormonů štítné žlázy, panické ataky štítnou žlázou způsobené nebudou. Nemusí být způsobené ani vysloveně stresem, může to být prostě špatné nastavení nervového systému, který je zvýšené citlivý na nejrůznější stimuly. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: