Problémy se svaly dolních končetin

Dobrý den, před 4 lety jsem dostal do nohy na palec neznámou infekci, doktoři si mě přehazovali jak horký brambor, zkoušeli kde co až mě místo palce začala bolet celá spodní část končetiny .. od holeně (cca 10cm pod kolenem až k palci - ostatní prsty v pořádku) .. začalo to levou, pak se to rozšířilo na pravý palec. Pravý palec je již v pořádku, holeň stále bolí .. levá holeň to samé, palec jenom občas a vždy pouze na vnější straně. Holeně bolí konstantně, nejvíc to je cítit za studeného počasí. Není to bolest kostí (pravděpodobně), spíše svalů .. co se týká síly, ta je v pořádku, zvednu i 200kg .. no dnes už možná ne, to je jedno .. ale výdrž je na nic .. nedokážu stát na jednom místě déle jak 5 minut aniž by se bolest zvyšovala. Nosím sportovní obuv, s tou nemám problém .. s pevnější pracovní i když volnější, mi často brní nohy (mravenčení) .. nejčastěji pravá noha. Je mi 27, nekouřím, nepiju, sportuji, žiji celkem zdravě, křeče ani křečové žíly nemám .. původní infekce tehdy zmizla vlastně jenom kvůli tomu, že jsem přestal chodit po doktorech a vyléčil jsem si to sám - jednoduše jsem odstranil poškozenou tkáň, vysušil a nechal to zahojit. Infekce tehdy rozešírala kůži, byla lepkavá, velmi zapáchala. Infekce zmizla, ale levý palec má pak zvýšenou citlivost dotek, tlak, bolest .. ale pouze když mi roste nehet přes kůži .. v opačném případě mě nebolí vůbec nic. Byl jsem na nějakých testech, elektřina do svalů, biopse .. výtěry a já už ani nevím (je to z roku 2011), krom viditelného poškození mi říkali, že jsem naprosto v pořádku a stále říkají. Bohužel bolest na holeních je stálá a není to moc příjemné. Vzhledem k tomu že nedokážu stát ani 5 minut na jednom místě, to docela dost komplikuje pracovní život když si ani nemůžu zažádat o doktorský papír s jistým omezením.

Odpověď odborníka:

Lukáši, bohužel jen z popisu lze těžko usuzovat, o jakou infekci se jedná. Mohlo by se jednat o impetigo (bakteriální infekci), ale k té nepatří bolesti nohou, jak popisujete. Pravděpodobně se bude jednat o dvě odlišná onemocnění. Doporučuji ještě doplnit sonografii žilního systému k vyloučení cévního postižení a rentgenové vyšetření holení k vyloučení osteomyelitidy - postižení kosti zánětem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
I když se zodpovědně...
Na cholesterol platí důslednost a vytrvalost
Články: Na cholesterol platí důslednost a vytrvalost
Je-li v krvi příliš mnoho...
Kompresivní punčochy: Co o nich (ne)víte
Články: Kompresivní punčochy: Co o nich (ne)víte
To, že nošení těchto...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: