Problémy se synem kamarádky

Dobrý den, kamarádka má syna je mu 23 let. Před 3 roky měl vážný úraz hlavy neměl přilbu. Prodělal ep. záchvat v sanitce. A teďka u syna plno jiných věcí se změnilo, myslíme si že je to autismus ale nejsme si jistí. Třeba když si není jistý ptá se na tu stejnou věc třeba 3 nebo 4 za den dost často zapomíná doma klíčenku, mobil.... a když mu někdo řekne nějaké záporné slovíčko rozbrečí se sedí jak hromádka neštěstí a když určitou věc nemůže najít tak řekne třeba kurva kam jste mi to dali myslím tu věc a pak zas v klídku trpí na průjmovitou stolici myslíme si že to je z nervů neumí brát věci s nadhledem když je nějaká změna úplně ho to vykolejí a mrzí ho to a třeba je klepe on je to kuřák 3 roky tedka 14 dní jsme zkoušeli aby nekouřil první 3 dny bylo mu špatně pak to byl ten 14 den opravdu nervozní prosil nás o cigaretu tak jsme mu ji dali a jak byl stastny pak byl v klidku chtěla bych se zeptat jestli jsou na to nějaké léky nebo injekce do zadku někde jsem to četla že pak je člověk klid že se neklepe a tak on třeba píše nějaký text a naprosto to nedava smysl nekdy tam nadela chyb jak maku psal si na chatu s holkou a rekla mu ze se chová jak na 15 tedka se synovi libi piercing a chtel by ho ale rikala jsem mu to je pro zensky chtel by do nosu a do pupiku myslite ze to mit muze nebo ne ze je to jen pro zeny dekuji za odpoved J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je od vás moc pěkné, že se zajímáte o syna vaší kamarádky a chcete jí pomoci. Abych se mohla vyjádřit k vašim dotazům, potřebovala bych více informací. Nevím, jaký byl mentální vývoj syna vaší kamarádky před úrazem. Zda došlo k porušení mozku po úraze, zda byl v bezvědomí, zda pokračují jeho epileptické záchvaty, zda byl již vyšetřen u psychiatra či psychologa apd. Pokud jeho vývoj před úrazem byl hodnocen jako normální, pak by se změna v chování dala- za určitých okolností- připsat úrazovému ději ( ale tuto hypotézu je nutno podpořit příslušnými vyšetřeními). Pokud nebyl autismus diagnostikován v dětském věku, je nepravděpodobné, že by se na něj "přišlo" až nyní. Nelze jej získat v dospělém věku. Je to nemoc, která se vyvíjí od dětství a její příznaky jsou poměrně výrazné- obvykle je nelze přehlédnout. Proto se řeší už v dětském věku. Přesto- podle vašeho popisu- není chování syna vaší kamarádky obvyklé. Myslím, že by bylo vhodné, aby se vaše kamarádka poradila s obvodním lékařem jejího syna, popřípadě se obrátila na psychiatra či psychologa.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x