Problémy srdce, např. zastavování

Dobrý den. Je mi 14 let, jsem holka a od narození chodím na prohlídky ke kardiologovi. Mám totiž vrozené srdeční vady. V sedmi letech jsem byla na operaci kvůli zúžené aortě. Všechno v pohodě, nikdy jsem nic nepociťovala, jen občas mžitky před očima nebo motání hlavy, ale nic velkého. Před 14ti dny jsem byla na velké kontrole, měla jsem 24h holtera a i zátěžový test. Nic se nehorší, prý nic závažného nevidí. :) Předpředvčírem jsem však pocítila jako by se mi zastavilo srdce a pak zase pořádně zabouchalo. Strašně jsem se vylekala a od té doby mám vkuse strach, furt na to myslím a stává se mi to teď ty 3 dny i několikrát za den, trochu mírněji. Hlavně když usínám, najednou zase vyskočí srdce a začnu se strašně bát. Včera večer jsem se dokonce začala celá klepat, hlavně nohy a nemohla jsem vůbec usnout. :( Mám strašlivý strach že se mi srdce zastaví a zemřu, mám strach celý den a občas ani pořádně nevím z čeho přesně. Dřív jsem nic takového neměla, jen teď ty 3 dny. :( Přes den vnímám bušení srdce, hlídám si dech, snažím se pravidelně dýchat, aby se mi nezastavilo srdce. Jenže jakmile si na to nemyslím, tak zase na chvilku "přestanu fungovat". :( Promiňte že je to tak dlouhé, ale potřebovala bych poradit, co mám dělat. Na kontrole jsem byla tedy 14 dní zpět a proto mi to přijde zbytečné, že by se najednou něco přihodilo.. Ale na druhou stranu jakou jinou příčinu by to mohlo mít?? Mám to ignorovat a naučit se s tím žít, nebo zajít znovu na kardiologii, nebo na jiné oddělení?? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

Odpověď odborníka:

Pacienti s vrozenou srdeční vadou a po srdeční operaci mají vyšší riziko vzniku arytmií. Bohužel přesně nevím, o jakou diagnozu a srdeční operaci se jednalo, nicméně chodíte ke kontrolám a kontrola před 14 dny nic závažného nezjistila, tak zřejmě vše bude dobré. Bušení na hrudníku tak, jak jej popisujete, tedy několik rychlých stahů následovaných pauzou zřejmě svědčí pro nakupení extrasystol, nicméně na 100% to takto nelze dle slovního popisu diagnostikovat. Srdce se Vám určitě v důsledku takových extrasystol nezastaví, to můžete úplně vypustit z hlavy a přestat se tím stresovat. Na druhou stranu, pokud to takto trvá už nějaký čas, bušení jsou každý den, došel bych si na kardiologii, oni se za to na Vás vůbec nebudou zlobit, nasadí Vám zřejmě ještě jednoho 24 hodinového Holtera a s velmi vysokou pravděpodobností Vám potvrdí extrasystoly. Léčba pak v takovém případě bude nejlépe žádná.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
přeskakování srdce | Od: Jank | 17.8.2015 14:33
Dobrý den,poslední půl rokmám vynechávání a
přeskakování srdce,když jdu na ekg,tak je vše v
pořádku,jsem z toho tak špatná,že si pořád měřím
tep,hlídám se a bojím se být sama,nevím co dělat. Nemůže
být ten problém i od stresu?Jsem neustále ve stresu a
strašně se hlídám,neustále chodím k doktoru a už mě mají
za hypochondra. Je mě 50 a nechci mít neustále nějaké
choroby,děkuji za odpověd.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: