Proč může dojít ke zvýšení tsh?

Na začátku těhotenství mi zjistili hypofunkci štítné žlázy - TSH 18,18, anti TG 153,18, anti TPO 9,21, jinak vše ostatní v normě. Lékařka mi předepsala Letrox 75 a po třech měsících na kontrole bylo TSH 4,79. Lékařka mi upravila dávkování letroxu 75 a po dalších 3 měsících bylo TSH 0,86. Další kontrola 6 týdnů po porodu (zhruba po dalších 3 měsících, u jiného lékaře) ukázala TSH 1,37. Po dalších půl roce (opět nový lékař) bylo TSH náhle 10,1. Lékař upravil dávkování - nasřídačku L-Thyroxin 75 a L-Thyroxin 100 a na kontrolu pozval za 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat, čím to může být, že se hodnota tak moc zvýšila při dodržování dávkování léků? Před dvěma měsíci jsem byla na přeočkování tetanu po 11 letech, dostala jsem vakcínu Boostrix (tetanus, záškrt, černý kašel). Mám silné podezření, že zhoršení fce štítné žlázy souvisí právě s očkováním. Je to možné?

Odpověď odborníka:

Onemocnění, které máte souvisí s imunitním systémem. Tudíž by teoreticky mohla zátěž imunitního systémuj vakcínou způsobit takový výkyv hodnoty.
Nicméně, i rok po porodu ještě může docházet ke kolísání hormonálních hodnot štítné žlázy, jelikož těhotenství, porod i laktace jsou pro celý organizmus velkou zátěží se spoustou hormonálních změn.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: