Procto-glyvenol v těhotenství

Dobrý den, Jsem v 11. týdnu těhotenství, ale těhotenství jsem zjistila poměrně pozdě. Až pak jsem si bohužel uvědomila, že jsem během prvních dvou měsíců několikrát (asi dvacetkrát) použila mast Procto-Glyvenol na hemoroidy, která je zakázaná v prvním trimestru. Vždy jsem aplikovala jen velmi malé množství (asi tak na špičku prstu) a podle příbalového letáku se do těla vstřebá jen malé procento účinné látky, přesto se teď bojím, zda jsem nemohla nějak ublížit dítěti. Jaký vliv by mohl mít tento lék na plod a jak moc pravděpodobné je že jsem mu ublížila? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Nemějte žádné obavy, neublížila jste svému dítěti nijak. Studie s účinnou látkou lidocainem (lokální anestetikum), provedená cca již před několika desetiletími, prokázala nulové riziko pro další průběh těhotenství a plod.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: