Procto-glyvenol v těhotenství - doplnění

Dobrý den, včera jsem se Vás ptala, zda jsem nemohla ublížit dítěti, když jsem opakovaně použila v prvních dvou měsících krém Procto-Glyvenol. Děkuji Vám za odpověď, trochu jste mě uklidnil, ale přesto mám ještě další dotaz. Napsal jste, že lidocain je neškodný, ale krém obsahuje ještě účinnou látku tribenosid. Ten nemůže plodu uškodit? Proč je vlastně tento lék v prvním trimestru zakázaný? Asi se Vám zdá, že se tím moc zabývám, ale pořád mi to vrtá hlavou. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Riziko plynoucí z tribenosidu, zvláště pouze lokálně aplikovaného, považuji za nulové. Předpokládám, že tento lék je v těhotenství kontraindikovaný kvůli opatrnosti výrobce, protože s ním nebyla provedena žádná studie (z etických důvodů se však v těhotenství neprovádí u žádného léku).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: