Prodělaná embolie

Dobrý den, již 2.2.2012 jsem opakovaně docházela do interní ambulance a opakovaně si stěžovala na bodavou bolest až křeč v pravém podžebří, vždy jsem byla odeslána domů, že je to do páteře, při tom d-dimery byly 580.9.2. už mi bylo po angiu CT sděleno, že mám plic. embolii v rp. dolním plic.laloku a jejich odstupech, drobné ložisko pl. infarktu, fluidothorax vpravo. 13 dní jsem měla fraxipirin + warfarin. Nyní mám injekce už vysazené a užívám jen warfarin 1 a půl 2 dny a třetí den 1tbl.+novalgin na bolest. Taky dva dny špiním. Při hospitalizaci mi ihned sebraly antikoncepci MINERVU. Mám dotaz, zda se embolie může opakovat nebo jak je velká pravděpodobnost? Je mi 35 let a mám tři děti. Stále mám bolesti v pravém podžebří, nejsou takové jako při hospitalizaci, občas mi tam dloubne, hlavně, když škytám, nebo se směju. INR mám 2,14 dnešní výsledek. Po těch zkušenostech nevím, zda mohu důvěřovat. Každý takový dloubnutí prožívám se strachem, co to je?! Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opakování embolie záleží i na příčině (při hospitalizaci Vám jistě bylo provedeno vyšetření na Leydenskou mutaci a další faktory ovlivňující srážlivost krve, dále sono břicha, gynekologické vyšetření...) - sama hormonální antikoncepce již riziko zvyšuje (a pokud kouříte, je riziko výrazně vyšší), dále nevím jestli se embolie nebo trombóza vyskytla v okolí... To vše by mělo být při propuštění zváženo a podle toho nastavena délka užívání warfarinu (běžně bývá rok - pokud není nalezena příčina). Bolest v podžebří může být po plicním infartku (často bývá doprovázen i zápalem plic v místě, kde infarkt proběhl) a trvá několik týdnů, než zcela zmizí - pokud je vše ostatní v pořádku a nejste dušná, nemusíte se obávat. INR je u Vás v účinném rozmezí a "ředění krve" by další embolii zabránilo. Lékaře vyhledejte pouze pokud by se to zhoršovalo a objevila se dušnost. Při užívání warfarinu je dále velmi důležité zvolit jinnou účinnou antikoncepční metodu.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: