Prodělaná mononukleoza, vyšší aslo

Při nedávném vyšetření krve jsem si všimla, že na lístku, který jsem měla odevzdat svému obv. lékaři byly některé údaje podškrtnuty. Měla jsem dojem, že je to něco, co není tak zcela normální. Lékař mi (po mém dotazu, co to znamená) řekl, že jsem prodělala mononukleozu (nevím, zda to píšu správně) - skrytě, která nebyla vůbec léčená a dále šlo o (nevím, zda to napíšu správně, protože nevím, co to vlastně znamená) zkratku ASLO s číslem 240. Na to řekl lékař, že je to celkem normální, protože dělám dlouhé roky u malých dětí jako učitelka v mateřské škole. Jedná se, pokud jsem to pochopila z řečí lékaře, o časté infekce. Chtěla bych se zeptat, zda prodělaná a neléčená mononucleoza a to "ASLO" mohou mít vliv na zhoršení chronického zánětu moč.měchýře. Prosím, o vysvětlení a zároveň děkuji za odpověď. Zdraví Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, promořenost populace virem infekční mononukleosy je velmi velká. Proto často zachytíme pozitivní protilátky proti tomuto onemocnění,aniž by pacient věděl , že onemocnění prodělal. Infekční mononukleosa může probíhat např. s projevy chřipky , někdy pouze přechodná únava, pobolívání v krku. Po prodělané infekci nám zůstávají protilátky pozitivní po celý život. ASLO - jsou protilátky proti streptokokovi / přesněji jeho složce - antistreptolysin/, hodnota 240 je opravdu pouze mírné zvýšení a může být zvýšena po prodělané infekci streptokokem. Souvislost s infekcemi močovým měchýřem je málo pravděpodobná, důležité je kultivační vyšetření moče a přímý průkaz infekčního agens.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: